InnovaatiotPuhtausala-lehti

Savilahden kampuksella opetus ja palveluliike toimivat samoissa tiloissa

Savon ammattiopisto ja palveluliikkeenä työskentelevä Lassila & Tikanoja jakavat samat työtilat sulassa sovussa Savilahden uudella kampuksella.
Savilahden kampuksella opetus ja palveluliike toimivat samoissa tiloissa
Teksti Sanna Tapola Kuvat Savon ammattiopisto

07.11.2023

Savon ammattiopiston eli Sakkyn uusi Savilahden kampus otettiin käyttöön syksyllä 2022. Valoisa rakennus kokoaa nyt kattonsa alle suurimman osan Sakkyn opetustiloista sekä ammattiopiston tukipalveluiden ja hallinnon tilat.

Kampus yhdistää uudella tavalla puhtausalan opetusta ja yrityselämää. Savilahden tilat on suunniteltu niin, että yhteistä siivouskeskusta käyttävät sekä Sakky että tiloissa toimiva palveluntuottaja Lassila & Tikanoja. Kumppanusten yhteiskäytössä on tilojen lisäksi myös laitteet ja koneet.

Yhteiskäyttöön suunnitellut tilat

Sakkyn opettaja ja hankepäällikkö Katja Piiparinen kertoo päässeensä ideoimaan tulevia oppimisympäristöjä lukuisissa työpajoissa aina vuodesta 2018 lähtien. Ensin tilojen jakaminen palveluliikkeen kanssa mietitytti, mutta tarkemman pohdiskelun jälkeen Sakkyssä todettiin, että yhteistyö voisi toimia.

Pidän erittäin tärkeänä, että olimme huomioimassa tärkeitä käytännön asioita jo suunnitteluvaiheessa.

– Toimintoja voisi olla vaikeaa hahmottaa ilman ymmärrystä puhtaanapidosta ja sen opetuksesta sekä yritystoiminnasta, Piiparinen toteaa.

Lassila & Tikanoja valikoitui tiloihin kumppaniksi kilpailutuksen kautta.
– Kilpailutuksessa oli ehtona, että kumppanin on toimittava myös työpaikkana, jossa opiskelijamme voivat suorittaa työelämäjaksoja, Piiparinen lisää.

Savilahden kampuksen pääsuunnittelijana toimi Arkkitehtitoimisto ON Oy, arkkitehtinä työyhteenliittymä LUON Savilahti ja rakentamisesta vastasi YIT.

Sakkyn opettaja ja hankepäällikkö Katja Piiparinen kertoo, että yhteistä siivouskeskusta käyttävät sekä Sakky että tiloissa toimiva palveluntuottaja Lassila & Tikanoja. Myös laitteet ja koneet ovat kumppanusten yhteiskäytössä.

Tilojen käyttö on aikataulutettu

Siivouskeskus on toteutettu niin, että samoissa tiloissa on mahdollista sekä opettaa että toimia puhtauspalvelun palveluntuottajana. Oppilaitoksessa on myös oma siivousalue rajattuna opetuksen käyttöön.

– Oma siivousalueemme mahdollistaa opiskelijoiden henkilökohtaisemman ohjauksen, mikä auttaa esimerkiksi maahanmuuttajaopiskelijoitamme, Piiparinen lisää.

Sakkylla ja Lassila & Tikanojalla on tilojen lisäksi yhteiskäytössään myös yhteinen pesula, jossa puhdistetaan pyykkien lisäksi likaiset koneet ja siivousvälineet.

– Yhteiskäytössä on neljä pesukonetta, kolme kuivausrumpua ja Essi-esipuhdistuskone. Aamuisin Lassila & Tikanojalla on etuajo-oikeus pesulassa ja me taas käytämme tilaa iltapäivisin opetuksessa, Piiparinen kertoo.

Myös puhtaat koneet siirretään yhteiseen konehuoneeseen, jossa koneet odottavat seuraavan päivän työntekijöitä ja opiskelijoita.

Siivousrobotti ilahduttaa kampuksella

Konehuoneessa asustaa myös yhteiskäytössä oleva robotti.
– Robotti on myös hankittu yhteistyössä. Aamupäivisin se on yrityskäytössä ja iltapäivällä robottia käytetään opetuksessa, Piiparinen kertoo.

Robotti on otettu Savilahdessa innostuneena vastaan.
– Opettajat ovat olleet erityisen innostuneita, koska meidän on tietysti osattava käyttää niitä ja haluamme nähdä digitaalisemman tulevaisuuden. Olemme myös kehittämässä robotiikasta omaa paikallisesti tarjottavaa tutkinnon osaa, Piiparinen paljastaa.

Robotin käyttö on osoittautunut mielenkiintoiseksi, mutta toisinaan haastavaksi.
– Käyttäminen ei ole aina ihan mutkatonta, robotin ohjelmointi varsinkaan. Kaikenlaista hassua on sattunut. Esimerkiksi Savilahden ravintolan x-kirjaimen muotoisia lattiasta kattoon ulottuvia palkkeja robotti ei oikein ymmärtänyt. Se kolautti aina päänsä, kun ei ymmärtänyt palkkia esteeksi. Mutta uutta oppia me sen myötä saamme, vaikka olemmekin vielä alkuvaiheessa.

Sen lisäksi että robotti on tuonut uutta oppia ja tehokkuutta siivoukseen, on se Savilahdessa pyöriessään ilahduttanut sekä opiskelijoita että opettajia.

Kyllä se viihdyttää ihmisiä täällä, ihan kuin se olisi meidän paraskin ystävä.
Siivousrobotti on kolhinut päätään kampuksen x-palkkeihin. 

Yhteiset tilat vaativat pelisääntöjä

Yhteisissä tiloissa toimiminen vaatii Piiparisen mukaan yhteisiä pelisääntöjä ja sitä, että asioista voidaan keskustella yhdessä hyvässä hengessä.

– Meidän on puolin ja toisin reippaasti kerrottava toisillemme, jos on jotain huomioitavaa. Molempien on huomioitava toistemme toiminta eri tavalla kuin perinteisissä työtiloissa. Jos meillä on esimerkiksi opetus käynnissä, on palveluliikkeen huomioitava se tiloissa liikkuessaan. Tilat on jaettu siten, että toimintamme ovat pääsääntöisesti tilan eri päissä, joten toimintojen toteuttaminen ei ole puolin ja toisin ongelmallista.

Sakky ja Lassila & Tikanoja pitävät kerran kuussa yhteistyöpalaverin, jossa mukana ovat palveluliikkeen kohdevastaava, esimies, kiinteistömanageri sekä Sakkyn ammattiohjaajat ja osa opettajista. Palaverissa käydään läpi akuutit asiat ja kehitetään toimintoja edelleen.

– Insta800-laadunseuranta antaa lisäksi eväitä työn ja yhteistyön kehittämiseen, Piiparinen lisää.

Kumppanukset ovat työskennelleet yhteisissä tiloissa nyt noin vuoden päivät. Piiparisen mukaan yhteistyö sujuu hyvin, vaikka paljon on vielä kehitettävääkin.

– Tällä hetkellä me vielä opettelemme yhteisiä sääntöjä. Yhteistyössä on paljon hyvää ja olen varma, että siivitämme toisiamme näin parempiin tuloksiin. Lisäksi yhteisten tilojen ja laitteiden avulla voimme tehostaa toimintaamme ja säästämme samalla myös ympäristöä, Piiparinen päättää.

Lisätietoa Savilahden kampuksesta 

  • 2 200 opiskelijaa päivittäin
  • 3 500 kirjoilla olevaa opiskelijaa
  • 450 työntekijää
  • 2 000 lounasannosta päivässä
  • Kolme uudisrakennusta 2022: Voima, Virta ja Valo
  • Yksi rakennus vuokralla: Vire (alkaen 2020)
  • Kerrosala 23 616 m2 ja bruttoala 28 796 m2
  • Lisää verkkosivuilta
Puhtausala ry