Puhtauden helmetPuhtausala-lehti

Siivousta suomalaisuuden ytimessä

Sibeliustalo on Lahden kulttuurielämän vilkas keskus, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia konserteista konferensseihin. Työskentely siellä vaatii siivoojalta ammattitaidon ohella runsaasti persoonallista panosta: joustavuutta, omatoimisuutta ja tilannetajua.
Siivousta suomalaisuuden ytimessä
Teksti Irma Tapaninen Kuvat Pipsa Stenius

22.03.2023

Sibeliustalo on vaikuttava rakennus sekä ulkoa että sisältä. Uudisosa valmistui vuonna 2 000 vanhan tehtaan yhteyteen, joten rakennuksessa moderni puuarkkitehtuuri yhdistyy Lahden perinteisen puuteollisuuden historiaan. Talossa on läsnä kaksi erilaista elementtiä: tehdas ja kulttuuri, joita suomalainen metsä sitoo toisiinsa. ­

— Parasta työssäni on, että saan pitää näin upeaa kohdetta kunnossa, sanoo siivooja Sanna Salokoski, joka työskentelee Lassila & Tikanojan palveluksessa Lahden Sibeliustalossa. Hänen mukaansa talon koko henkilökunta on ylpeä sen erityisyydestä.

Metsähalliksi nimetyssä aulatilassa puiset pylväät ja niihin liittyvät kattorakenteet kuvaavat suomalaista mäntymetsää latvustoineen. Katossa olevat ledivalot kuvaavat tähtitaivasta sillä hetkellä, kun säveltäjä Jean Sibelius vuoden 1865 joulukuussa syntyi.

— Rakennus sai nimensä Sibeliuksen mukaan, koska Sinfonia Lahti on esittänyt paljon hänen säveltämäänsä musiikkia ja se on orkesterin koti- ja harjoittelupaikka, kertoo palvelujohtaja Jarno Kelo KOKO Lahti Oy:stä.

— Arkkitehtuurin ohella rakennuksessa on erityistä sen akustiikka.

Konserttisalimme on valittu akustiikaltaan maailman kymmenen parhaimman ja Euroopan viiden parhaimman konserttisalin joukkoon.

Tapahtumajärjestäjälle siivoojan persoona on tärkein ­

— Salokoski ja hänen työkaverinsa ovat tärkeimmät yhteistyökumppanini puhtausasioissa. He saavat palkan Lassila & Tikanojalta, mutta työskennellessään täällä he edustavat Sibeliustaloa ja Lahtea, Kelo korostaa.

Konsertit järjestetään tavallisesti iltaisin ja viikonloppuisin. Niiden lisäksi tiloissa on paljon muitakin tapahtumia, kuten illallisgaaloja, yrittäjäjuhlia sekä monenlaisia musiikkiesityksiä aikuis- ja lapsiyleisöille. Tapahtumien ja niissä vierailevien ihmisten erilaisuus sekä tilojen monikäyttöisyys luovat paljon odotuksia puhtauspalveluille.

KOKO Lahden ja Lassila & Tikanojan välinen siivouspalvelusopimus on viiden vuoden mittainen. Kelon mukaan se on kustannusten nousun kannalta pitkä aika, mutta irtisanomispykälineenkin jatkuvuus tuo turvaa molemmille osapuolille.

Talossa työskentelee kaksi vakituista siivoojaa ja keikkalaisia aina tarpeen mukaan. Kelo arvostaa sitä, että vakituiset siivoojat tuntevat talon tilat hyvin, osaavat rytmittää työnsä ja tietävät, mitä asiakas kulloinkin haluaa.

— Tapahtuma-alalla tehtävä työ vaatii siivoojalta paljon joustavuutta, sillä työaika muotoutuu tapahtumien mukaan ja työsuunnitelmat saattavat muuttua pika-aikataululla. Työssä tarvitaan omatoimisuutta, sillä siivooja suunnittelee ja toteuttaa työpäivänsä itsenäisesti. Mielestäni siivoojan persoona on täällä vielä tärkeämpää kuin siivoustaito, jonka voi oppia, Kelo pohtii.

Kelo jatkaa, että siivoojalta vaaditaan ennen muuta oikeanlaista pelisilmää ja palveluasennetta.

– Tapahtumissa vieraat ovat paikalla iltapuvuissaan, ja siivoojan täytyy osata luovia siellä kohteliaana ja itsevarmana tekemässä työtään.

Oikea ihminen oikealle paikalle

Tapahtumajärjestäjän näkökulmasta siivousalalle ominainen vaihtuvuus on ongelma, mutta Kelo ymmärtää tilanteen ja vakuuttaa tyytyväisyyttään Lassila & Tikanojan palveluun. Hän ottaa mielellään myös itse vastuuta siivoojien viihtyvyydestä Sibeliustalon työyhteisössä. Hän on hyvillään, että Salokoski aloitti siellä työnsä alkukesästä 2022.

Siivouspalvelun toimittajan näkökulmasta tärkeintä ja haastavinta on löytää kohteeseen sopivat ihmiset, jotka ovat valmiita sitoutumaan tapahtuma-alalla tehtävään työhön.

— Tunsin Salokosken jo entuudestaan ja osasin siksi pyytää häntä tänne, kertoo laatumestari Veli-Matti Kyllönen Lassila & Tikanojalta. Hän painottaa rekrytoinnissa persoonan ohella myös siivoustaidon merkitystä, sillä Sibeliustalossa on hoidettavana arkoja luonnonmateriaaleja ja siivouksella tulee tuottaa turvallisuutta kaikille tiloissa liikkuville.

Siivous on Salokoskelle tuttua puuhaa, mutta työpäivien suunnittelu tapahtumien mukaan on ollut uutta ja haasteellista. Tiedot tulossa olevista tapahtumista, niiden aikatauluista, lajista ja yleisömäärästä hän saa suuren, koneellistetun siivouskeskuksensa tietokoneella olevan Salesforce-järjestelmän kautta.

— Tiedot tulevat koneelle hyvissä ajoin, mutta niihin voi tulla muutoksia. Sovin niistä ja tapahtumien välisiivouksista tapauskohtaisesti Jarnon kanssa. Seuraavan päivän työsuunnitelman teen aina edeltävänä päivänä.

Salokosken mukaan työ on välillä kiireistä, varsinkin jos heti aamusta on alkamassa monta tapahtumaa päällekkäin, mutta asiaa auttaa työkohteessa vallitseva henki:
— Kaikki täällä ovat niin ihania ja innostuneita työstään.

Sibeliustaloa ympäröivä luonto, upea järvimaisema ja valo suorastaan tulvivat sisään uudisosan lasiseinien kautta.


Laatumestari Veli-Matti Kyllänen L&T, siivooja Sanna Salokoski L&T ja siisteydestä vastaava palvelujohtaja Jarno Kelo KOKO Lahti Oy. 

Laadun ylläpitoa ja lisäpalveluja

Sibeliustaloa ympäröivä luonto, upea järvimaisema ja valo suorastaan tulvivat sisään uudisosan lasiseinien kautta. Luonto pyrkii sisään myös konkreettisemmin: kesällä avoimista ovista leijuvien voikukan höytyvien ja syksyllä kuihtuneiden lehtien muodossa. Suurin haaste ovat kuitenkin lokit, jotka suorastaan pommittavat taloa ulosteillaan.

— Tilaamme lasiseinien ulkopuolisen pesun erillispalveluna vähintään kaksi kertaa vuodessa ja sisäpuolisen pesun tarpeen mukaan. Ulkona ja sisällä pesut tapahtuvat toimintaan sopivien henkilönostimien avulla, Kelo kertoo.

Korkeissa rakenteissa on paljon ulottuvuuskorkeuden yläpuolella sijaitsevia tasoja. Ne puhdistetaan määräajoin hyödyntäen tapahtumien kannalta hiljaisempia kausia. Puhtaustason ylläpidossa ei Kyllösen ja Salokosken mukaan ole erityisiä siivouksellisia haasteita, pinnoitettuihin betonilattioihin imeytyviä viinitahroja ja ajoittain juhlissa käytettävää konfettia ehkä lukuun ottamatta.

— Konfetti on kevyttä ja leviää kaikkialle. Suurin osa lähtee imuroimalla, mutta aina jää silti myös sormin nypittävää, Salokoski hymähtää.

Kyllönen seuraa jatkuvasti kiinteistön puhtaustasoa ja ehdottaa tarvittaessa lisäpalveluja. Esimerkiksi konserttisalissa on esiintymislavan kohdalla alas laskettava katto, joka puhdistetaan valojen huollon ja remonttien yhteydessä.

— Laatumestarina tehtäväni on olla lisäsilmät asiakkaalle ja tarkkailen siisteyttä myös rakennuksen ulkopuolella. Lassila & Tikanoja pyrkii olemaan ulkopuolisen tahon auditoimana Suomen vastuullisin siivousyritys, joka toimii aina vihreät arvot edellä, Kyllönen päättää.

Puhtausala ry