Sisäilmaopas yhtenäistää puhtaudenhallinnan käytäntöjä rakennushankkeissa
02.10.2024
Sisäilmayhdistys julkaisi keväällä 2024 Puhtausluokan P1 mukainen rakennuttaminen ja valvonta -sisäilmaoppaan. Opas on tarkoitettu tilaajille ja valvojille, jotta he voisivat ottaa Puhtausluokan P1 mukaisen puhtaudenhallinnan huomioon erilaisissa rakennus- ja korjaushankkeissa.
Vastaavaa opasta ei ole Suomessa aiemmin ole tehty. Oppaan käsikirjoittajana toimineen Sirate Group Oy:n aluejohtaja Juha Takkusen mukaan sisäilmastoluokituksessa kuvataan vain se, millainen lopputulos rakennushankkeissa puhtaudenhallinnan osalta tulisi saavuttaa. Nyt julkaistu sisäilmaopas sen sijaan kertoo myös sen, millaisella prosessilla haluttuun lopputulokseen on mahdollista päästä.
– Sisäilmaoppaan avulla halutaan yhtenäistää sekä puhtaudenhallintakoordinaattorien toimintaa sekä puhtaudenhallinnan käytäntöjä rakennushankkeissa. Oppaassa kerrotaan, miten P1-luokan mukaiset vaatimukset on mahdollista täyttää ja siihen on koottu myös lainsäädännön vaatimukset rakennushankkeiden pölyn- ja puhtaudenhallinnalle, Takkunen lisää.
Yksi sysäys oppaan tekoon saatiin Terveen talon kriteeristön päivityksestä.
– Sisäilmastoluokituksen tueksi tehtyä Terveen talon kriteeristöä päivitettiin, mutta kriteeristössä ei avattu puhtaudenhallintaa mielestämme riittävästi. Sisäilmastoyhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola ja minä olimme molemmat mukana myös siinä prosessissa. Nyt kosteudenhallinta on mukana terveen talon kriteeristössä ja puhtaudenhallinta sisäilmaoppaassa, Takkunen selventää.
Opasta tehtiin tiiviissä yhteistyössä
Sisäilmaoppaan toimitustyöhön päätettiin koota ohjausryhmä Aholan johdolla. Takkunen työsti oppaan käsikirjoitusta, ja ohjausryhmä kommentoi sitä säännöllisesti.
– Prosessi oli erittäin toimiva. Oli hyvä peilata näkemyksiä ohjausryhmän muiden toimijoiden kanssa. Saimme ammennettua ohjausryhmätyöskentelyn avulla oppaaseen paljon sellaista tietoa, joka on ollut aiemmin hajallaan, Takkunen sanoo.
Puhtausluokan P1 mukainen rakennuttaminen ja valvonta -opas julkaistiin Sisäilmayhdistyksen Sisäilmaseminaarissa maaliskuussa 2024. Opas on ladattavissa veloituksetta Sisäilmayhdistyksen verkkosivuilla, ja yhdistys vastaa jatkossa oppaan päivittämisestä.
Rakennusvaiheen valinnat vaikuttavat kiinteistön koko elinkaareen
Mikä sitten on Puhtausluokan P1 mukainen rakennuttaminen ja valvonta -sisäilmaoppaan tärkein viesti? Takkusen mukaan se on se, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
– Puhtaudenhallinta pitäisi saada mukaan suunnitteluun riittävän ajoissa. Vaikka opas keskittyy rakentamisen aikaiseen puhtaudenhallintaan, on hyvä pitää mielessä, että rakentamisvaiheessa tehdyt ratkaisut vaikuttavat kiinteistön koko elinkaaren aikaisiin kustannuksiin. Jos kukaan ei pidä näistä asioista huolta rakennusvaiheessa, voi kiinteistön ylläpidosta tulla kalliimpaa.
Puhtaudenhallintakoordinaattorilta vaaditaan myös paljon.
– Puhtaudenhallintakoordinaattorilla on oltava erittäin laajasti osaamista, ja myös ymmärrystä pyytää apua esimerkiksi, jos haluaa ottaa ylläpitosiivoukseen liittyvät asiat huomioon suunnittelussa.
Sisäilmaoppaassa ei tehdä eroa uudisrakentamisen ja korjausrakentamisen välillä, vaikka moni erheellisesti pitää mahdottomana, että korjaushankkeessa voisi noudattaa Puhtausluokkaa P1.
– Kyllä Puhtausluokan P1 vaatimukset voidaan viedä myös remontti- ja peruskorjaushankkeisiin. Toimintakoe- ja luovutusvaiheessa tilat ovat peruskorjaushankkeessa käytännössä täysin samanlaiset kuin uudishankkeessakin. Peruskorjaushankkeessa ei välttämättä voida yltää sisäilmastoluokituksessa S2-luokkaan, mutta Puhtausluokan P1 noudattamista voi siitä huolimatta hankkeessa aina vaatia, Takkunen selventää.
Kiinteistön ylläpidon haasteista ei tiedetä tarpeeksi
Kiinteistöjen puhtaudenhallinnan näkökulmia pitäisi Takkusen mukaan nostaa entistä enemmän esiin. Tilaajat ja rakennuttajat tarvitsisivat lisää tietoa kiinteistöjen ylläpitoon liittyvistä haasteista.
– Rakennuttajaa ei välttämättä rakennusvaiheessa kiinnosta muut kuin rakentamiseen liittyvät kustannukset. Tämän sijaan pitäisi miettiä kustannuksia kiinteistön koko elinkaaren aikana. On suorastaan välinpitämätöntä, jos rakennuttajaa kiinnostaa vain oma tonttinsa ja hän ajattelee, että jälkeenpäin tulevat ongelmat ovat aina jonkun muun.
Yksi ratkaisu pulmaan on puhtaudenhallinnan arvostuksen kohottaminen ja asennemuutos rakentamisessa.
– Puhtausalan ammattilaisilla on oikeus tulla kuulluksi rakennushankkeissa puhtauden näkökulmasta. Arvostus, joka puhtausalalla pitäisi olla, on joskus itse otettava. Aina ei siis kannata aina tyytyä siihen vastaukseen, jonka ensimmäiseksi rakennuttajalta saa. Voimme aina kertoa mielipiteemme asiantuntijana ja höystää sen riittävillä perusteilla, Takkunen päättää.
Sisäilmaoppaan sisältö:
- Puhtaudenhallinnan perusteet
- Puhtaudenhallinnan ohjauksen ja valvonnan hankinta
- Suunnittelussa huomioitavat asiat
- Puhtaudenhallinnan vaatimusten kuvaus urakka-asiakirjoissa
- Puhtaudenhallinnan valvonnan toteutus purku- ja rakennusvaiheessa
- Puhtaudenhallinnan tarkastukset toimintakoevaiheessa – suorittaminen ja laatu
- Puhtaudenhallinnan tarkastukset luovutusvaiheessa – suorittaminen ja laatu
- Muuton puhtaudenhallinta
- Suunnitteluvaiheen muistilista
Lataa opas Sisäilmayhdistyksen sivuilla
---------------------
Haluatko lukea lisää?
Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 3/2024. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: