Tiedot ajan tasalle siivoustyön ergonomiasta
16.10.2024
Siivoustyössä ylikuormittumisen tai vamman voi aiheuttaa odottamaton, yksittäinen teko, kuten väärästä nostotekniikasta aiheutuva selkävamma, tai se voi kehittyä useamman vuoden aikana, kuten tuki- ja liikuntaelinsairaus huonojen työasentojen vuoksi. Ergonomisia työtapoja on siksi hyvä noudattaa työuran alusta lähtien, vaikka työ ei tuntuisi kuormittavalta.
Tuki- ja liikuntaelinoireiden riskitekijöinä on viime vuosina nostettu esille biomekaanisten eli fyysisten ja yksilöllisten tekijöiden ohella psykososiaaliset ja organisatoriset tekijät. Riskitekijöiden moninaisuus oli lähtökohtana myös ErgoClean-hankkeessa (2021– 2024) tuotetuissa opastusmateriaaleissa. Tavoitteena oli saattaa tieto siivoustyön ergonomiasta ajan tasalle.
Siivoustyössä on jo pitkään tiedetty muun muassa välinevarren pituuden, molempien käsien käytön sekä selän ja pään asennon vaikutus työkuormitukseen. Opastusmateriaaleissa haluttiin näiden lisäksi nostaa esille muun muassa vaihtelun tärkeys, kiireen haitat, jalkalihasten hyödyntäminen, tiedotuksen merkitys sekä yhteistyö siivottavien tilojen omistajien ja käyttäjien kanssa.
Vaihtelu on valttia
Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa siivota ergonomisesti ja turvallisesti. Hankkeessa havaittiin, että eri maiden ohjeet siivousvälineistä, työtavoista ja työmenetelmistä ovat toisistaan poikkeavia.
Tämä pätee esimerkiksi lattian moppaamiseen. Suomessa on pitkään opetettu, että lattiaa mopatessa liikutaan eteenpäin. Monessa muussa maassa mopataan selkä menosuuntaan. Tekniikkana voi olla S- tai M-moppaus. Me perustelemme etenemissuuntaa työturvallisuudella, taaksepäin etenevät puhtaustuloksen varmistamisella, kun puhdistetulla, kostealla pinnalla ei kävellä.
Hankkeessa tehtyjen älyvaatetutkimusten mukaan moppaus selkä menosuuntaan kuormittaa vähemmän kuin moppaus eteenpäin. Taaksepäin mopatessa kuormitus kohdistuu isompiin lihaksiin. Työntömoppaus osoittautui älyvaatetutkimuksessa kevyimmäksi moppausmenetelmäksi. Eri moppausmenetelmien ja -tekniikoiden vaihtelu vähentää yksipuolista kuormittumista.
Monissa siivousmenetelmissä olemme tottuneet saamaan työliikkeen aikaan käsien liikkeellä. Käsi-hartiaseudun kuormitus vähenee, kun jalkojen joustava liike otetaan avuksi. Edestakainen työliike jalkojen avulla vähentää kuormitusta niin tasopintojen pyyhinnässä kuin imuroinnissa.
Kiire on riskitekijä
Kiire koetaan siivoustyössä yleisesti työturvallisuusongelmaksi. Kiireessä hyvät työasennot, työvälineen ja -tekniikan oikea käyttö sekä tarkkaavaisuus saattavat unohtua. Tällöin tapaturmariski suurenee ja tuki- ja liikuntaelinoireiden syntymisen riski kasvaa.
Kiireen taustalla on monia, vaikeastikin hallittavia syitä, mutta niiden minimoiminen työn suunnittelulla sekä opastuksella on vastuun ottamista työkuormituksesta.
Ergonomia on yhteinen asia
Siivous tapahtuu yhteisillä työpaikoilla, jolloin osa siivoustyön ergonomiasta on monen eri tahon käsissä. Siivottavuus, pintamateriaalit ja niiden kunto sekä tilojen kunnossapito vaikuttavat siivoustyön ergonomiaan ja työkuormitukseen. Mahdolliset epäkohdat voidaan poistaa vain yhteistyöllä.
Epäselvyydet työn sisällöstä ja tavoitteista kuormittavat psyykkisesti. Palvelun sisällön tiedottaminen myös tilojen käyttäjille on tarpeen, jotta turhilta asiakasreklamaatioilta voidaan välttyä.
Kuormitus voi olla myös eduksi
Siivoustyön kuormituksesta puhuttaessa mieleen tulee ensin haitallinen kuormitus, mutta siivoustyön kuormitus voi olla myös terveyttä edistävää. Kyse on kuormituksen määrästä. On hyvä muistaa, että yksilölliset tekijät, kuten ikä ja fyysinen kunto vaikuttavat kokemaamme työkuormitukseen. Sama työ voi olla yhdelle kuormittavaa, toiselle ei.
Meillä on vain yksi keho, joten oikeat, ergonomiset työtavat ja niiden vaihtelu työuran alusta lähtien ovat ensiarvoisen tärkeitä. Haluammehan olla parhaassa mahdollisessa kunnossa vielä eläkeiässäkin.
ErgoClean-hankkeessa tuotetut aineistot
ErgoClean-hankkeessa laadittiin 20 opastusvideota, kuvalliset ohjekortit sekä opas niiden käyttöön. Osa videoista on suunnattu siivoustyötä tekevien opastukseen, osa ohjeeksi esihenkilöille ja opastajille.
Oppaassa kuvataan opastusprosessi sekä opastajan ja opastettavan tehtävät. Annetut ohjeet perustellaan. Toivomme, että tämä helpottaa opastajan työtä sekä ohjeiden omaksumista ja soveltamista uusissa tilanteissa.
Videoiden aiheet:
- Siivoustyötä tekevän opastukseen:
- Esivalmistelu
- S-moppaus
- Työntömoppaus
- Siivouskoneiden käyttö käsityömenetelmien sijaan
- Imurointi
- Tasopinnan pyyhintä
- Tasopintojen puhdistus moppipyyhkimellä
- Pystypintojen puhdistus
- Korkealla olevien pintojen puhdistus
- Kumartuminen
- Siivousaineiden käyttö
- Suojainten käyttö
- Työjalkineet ja -vaatteet
- Taakkojen nostaminen
- Mikrotaukojen pitäminen
- Siivousvaunun varustaminen
Esihenkilöille ja opastajille suunnatut:
- Tilan siivottavuus
- Palvelun sisältö
- Yhteistyö asiakkaan kanssa
- Opastuksen tärkeys
Muut ErgoClean-hankkeen aineistot
Kaikki aineistot ovat saatavilla suomeksi, englanniksi, viroksi, hollanniksi ja unkariksi.
---------------------
Haluatko lukea lisää?
Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 3/2024. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: