YrityselämäPuhtausala-lehti

Turvallisia ja laadukkaita koteja helsinkiläisille

Hekan siivouspalvelut huolehtii omalta osaltaan 92 000 helsinkiläisen asumisen laadusta, viihtyvyydestä ja turvallisuudesta.
Turvallisia ja laadukkaita koteja helsinkiläisille
Teksti Sanna Tapola Kuvat Heka

30.04.2024

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eli Hekan yli 500 asuinkohteessa on noin 53 000 asuntoa. Niissä asuu yli 92 000 helsinkiläistä, eli joka seitsemäs Helsingin kaupungin asukas. Osa Hekan asunnoista on varattuna senioreille ja muille erityisryhmille. Heka on Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö, joka ei tuota voittoa, eikä jaa osinkoa omistajalleen.

– Tavoitteemme on tarjota asukkaille kohtuuhintaisia, laadukkaita ja turvallisia koteja, kertoo yksikönjohtaja Satu Grönlund, jonka vastuulla on Hekan siivouspalvelut.

Hekan asuntojen parissa työskentelee yhteensä noin 700 kiinteistöalan ja hallinnon ammattilaista hoitamassa muun muassa isännöintiä, huoltoa ja asiakaspalvelua. Syksyllä 2023 Hekassa aloittanut Grönlund kertoo, että siivouspalveluissa työskentelee noin 140 henkilöä, ja päivittäisestä toiminnasta vastaavat Grönlundin lisäksi kaksi palvelupäällikköä sekä 13 työnjohtajaa.

– Kaikkia kohteita emme siivoa itse, noin puolet asuinkohteiden siivouksesta hankitaan julkisina hankintoina. Kaikissa Hekan hankinnoissa huomioidaan ympäristö-, taloudelliset ja sosiaaliset näkökohdat, Grönlund kertoo.

Siivouspalvelut organisoitu yhteen yksikköön

Tänä vuonna Hekan viisi alueellista konttoria on siirtynyt työskentelemään samaan työpisteeseen. Samalla aiemmin alueelliset toimineet puhtauspalvelut on organisoitu yhdeksi yksiköksi. Grönlund pitää tätä hyvänä muutoksena, sillä nyt siivoustoimintoja voidaan kehittää kokonaisuutena ja henkilöstölle voidaan tarjota helpommin mahdollisuuksia kouluttautumiseen.

– Henkilöstöllämme on pitkiä työsuhteita ja työviihtyvyytemme on korkea. Haluamme pitää jatkossakin kiinni siitä, että työntekijämme viihtyvät Hekalla, Grönlund sanoo ja lisää: – Yhdessä organisaatiossa voimme myös helpommin kehittää yhteistyötä kumppaneidemme kanssa, luoda toimintaan yhteiset laadulliset kriteerit ja johtaa niitä yhdenmukaisesti.

Asiantuntijaverkosto tukena kehitystyössä

Liittyminen Puhtausala ry:n jäseneksi oli tärkeä askel siivouspalveluista vastaavan yksikön kehitystyössä. Grönlund haluaa olla mukana hyvässä asiantuntijaverkostossa, saada uutta osaamista ja näkökulmia arjen työhön.

– Haluamme kehittää toimintaamme ja johtaa tiedolla entistä paremmin tulevaisuudessa. Näihin haluamme jatkossa panostaa. Koen, että puolueeton asiantuntijaverkosto on meille tässä hyvä tuki.

Sparrausapuakin Grönlund kaipaa, ja yksi yhdessä pohdittava aihe voisi olla työelämän muutokset tulevaisuudessa.

– Työelämä on muuttunut paljon, ja yritykset eivät ole kovin ketteriä muuttamaan toimintaansa. Nykypäivän vaatimukset, tarpeet ja tarvittavat muutokset pitäisi ymmärtää kaikkialla laajemmin. Silloin työnteosta voisi saada kaikille joustavampaa, Grönlund miettii.

Puhtausala ry