OsaaminenPuhtausala-lehti

Työelämän jatkoajalla avuntarvitsijoiden apuna

Eläkeläisten perustama ja pyörittämä Osuuskunta Monitoimiseniorit luo hyvinvointia itselleen ja muille. Kun säännöllinen eläke poistaa toimeentulohuolet, tärkeäksi työnteon motiiviksi nousee osallisuus yhteiskunnassa.
Vasemmalla on Hilkka Kauppinen, oikealla Kirsti Lehtonen.
Vasemmalla on Hilkka Kauppinen, oikealla Kirsti Lehtonen.
TEKSTI IRMA TAPANINEN KUVAT VESA SUURONEN

19.09.2022

Osuuskunta Monitoimiseniorit tarjoaa apua erilaisille avuntarvitsijoille, kuten yksinyrittäjille, omaishoitajille, veteraaneille, lapsiperheille ja vammaisille. Asiakkaat ovat yksityisiä henkilöitä, luvanvaraisia hoivan palveluseteliasiakkaita ja hoiva-alan yrityksiä, joita autetaan äkillisissä sairaustapauksissa ja lomituksissa. Eniten apua tarvitsevat yksin asuvat ikäihmiset, joiden voimat hiipuvat vähitellen iän myötä.

– Ensimmäinen yhteydenotto koskee yleensä ikkunoiden pesua, ja pian tulevat kuvioon myös viikko- ja suursiivoukset. Seuraavana vuorossa ovat kauppa-apu ja ruoanvalmistus. Sen jälkeen tulee tarvetta hygieniaan liittyville avustustoimille kuten saunotukselle ja suihkutukselle, kertoo Osuuskunta Monitoimisenioreiden perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja Kirsti Lehtonen.

Siivous on tärkeä osa yrityksen monipuolista palveluntarjontaa. Puhtaudella luodaan asiakkaille hyvää mieltä ja kerrytetään samalla luottamuspääomaa myöhempiä palvelutarpeita varten. Lehtosen mukaan monet asiakkaat ovat aikanaan huolehtineet kotinsa siivouksesta säännöllisesti ja pieteetillä, jolloin siisteys- ja puhtaus ovat heille kunnia asia.

Puhtaudella luodaan asiakkaille hyvää mieltä.

– Olemme koonneet tehtäväkohtaisia tiimejä, kuten siivous- ja huoltotiimi, hoiva- ja avustustiimi sekä lapsiperhetiimi. Huolto käsittää kotona asuvien lumityöt ja nurmikonleikkuut. Usein tarvitaan myös kynnysten poistoja ja muita liikkumista helpottavia toimia, Lehtonen kertoo ja jatkaa:

– Koska kaikki olemme eläkeläisiä, emme halua emmekä todennäköisesti pystyisikään tekemään säännöllisesti kokopäivätyötä. Avuntarvetta on kuitenkin paljon ja yksi ratkaisu siihen on, että isompi osa meistä eläkeläisistä olisi vielä työelämässä voimavarojensa mukaan. Tähän tämä meidän yrityksemme on erinomainen ratkaisu.

Tehtaalta saneeratut työllistivät itsensä

Osuuskunta Monitoimiseniorit perustettiin sen jälkeen, kun UPM:n Lappeenrannan tehtaalta oli saneerattu väkeä ja siirretty henkilöstöä varhaiseläkkeelle vuonna 2010. Osa heistä otti yhteyttä yhtiön tiedotustehtävistä vuotta aikaisemmin työeläkkeelle siirtyneeseen ja monin tavoin aktiiviseksi tunnettuun Lehtoseen.

– Meitä oli kasassa yhdeksän vireää eläkeläistä, jotka tiesimme toisemme luotettavaksi tekijäihmisiksi. Mukana oli alusta alkaen monialaosaajia ja omasta joukosta saatiin heti myös hallinto pyörimään.

Kotisiivouksia tekevä Osuuskunta Monitoimisenioreiden jäsen Hilkka Kauppinen työskenteli UPM:n puhelinvaihteessa lähes 40 vuotta, ennen kuin työt siellä loppuivat.

– Olin silloin vajaa 57-vuotias. Lähdin vuonna 2011 opiskelemaan laitoshuoltajan ammattitutkintoa ja pääsin sitä kautta töihin Etelä-Saimaan keskussairaalaan. Jäin sieltä eläkkeelle vuonna 2018 ja otin heti yhteyttä Kirstiin, jonka tunsin jo UPM:n ajoilta, Kauppinen selostaa.

Työtä riittää ja toiminta kasvaa

Yhdessätoista vuodessa osuuskunnan jäsenistö on kasvanut yhdeksästä kuuteenkymmeneenviiteen. Pian perustamisen jälkeen jäsenistöä täydennettiin puuttuvilla osa-alueilla, kuten terveydenhuollon osaajilla. Miehiä ruvettiin rekrytoimaan, jotta pystyttiin vastaamaan asiakaskunnan moninaisiin palvelutarpeisiin.

– Olemme kartuttaneet lisää jäseniä kysynnän mukaan ja kysyntä on kasvanut pääasiassa puskaradion kautta, Lehtonen kertoo ja toteaa, että tarvetta avustustyölle on paljon.

Osuuskunnan jäsenellä tulee olla ylimääräistä aikaa ja joustavuutta, auttamisen halua ja tarvetta olla yhteiskunnan toimiva jäsen. Yrityksen arvoihin kuuluu asiakkaan kunnioitus, rehellisyys, luotettavuus, täsmällisyys, vaitiolovelvollisuus, hyvä maine ja toiminnan laatu.

– Asiakkaamme joutuvat luottamaan meihin täysin avatessaan meille kotinsa ovet.

Yhtenä tärkeänä seikkana jäsenistön kartuttamisessa on jäsenen postiosoite. Osuuskunnassa pyritään siihen, että avustajat asuvat lähellä asiakkaitaan, jolloin säästetään asiakkaan matkaveloituksissa.

– Emme leivo matkakuluja tuntihintaan, vaan jokainen maksaa vain omat matkakulunsa. Tuntiveloituksen olemme pyrkineet pitämään mahdollisimman pienenä. Siinä auttaa alhaiset hallinnon kulut. Meillä ei esimerkiksi ole toimitiloja, sillä hallinto hoituu toimijoiden kotona, Lehtonen kertoo.

Sopivasti vapautta ja vastuuta

Kauppinen tekee töitä kymmenestä viiteentoista tuntia viikossa. Työ on kotisiivousta ja kausiluontoisesti ikkunanpesua, lisäksi hän avustaa yhtä asiakastaan suihkutuksessa. Hän käy siivoamassa kuudentoista vakioasiakkaansa kodit kerran kuukaudessa. Kauppinen kiittelee vapauttaan: työtä voi tehdä tai olla tekemättä ja lomat pidetään silloin kun huvittaa.

– Olen onnellinen siitä, että suoritin laitoshuoltajan ammattitutkinnon. Aion tehdä tätä työtä niin kauan kuin terveyttä ja voimia riittää, sillä työ antaa niin paljon sisältöä elämälle. Siivous on antoisaa työtä, jossa näkee käden jäljen. Tunnen olevani tarpeellinen, ja myös asiakkaat antavat siitä palautetta. He tarvitsevat työtäni, mutta moni on myös yksinäinen ja ilahtuu käynnistäni senkin takia.

Kysyntä on kasvanut pääasiassa puskaradion kautta.

Kauppinen on Monitoimisenioreissa siivouksen ammattilainen, ja Lehtosen mukaan hän jakaa auliisti osaamistaan muille jäsenille tiimissä ja toimiessaan toisten kanssa työpareina:

– Tarjoamme lähinnä kodinomaista siivousta ja teemme työn pääsääntöisesti asiakkaan välineillä ja aineilla. Käytämme omia siivoustarvikkeita vain silloin, kun asiakkaalla ei niitä ole. Siivoamme asiakkaan antamien toivomusten mukaisesti eli kuten he ovat itse tottuneet tekemään. Siivoustiimimme tukeutuu ulkopuolisiin siivouksen ammattilaisiin pulmakysymyksissä ja materiaalihankinnoissa.  

Kehittävää yhteistyötä ja virkistävää yhteisöllisyyttä

Monitoimisenioreiden jäsenkunta tekee yhteistyötä eri sidosryhmien, kuten kotihoidon ja asiakkaiden omaisten kanssa. Toimintaa valvova Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri järjestää koulutusta, strategiasuunnittelua ja valvontakäyntejä. Työelämän jatkoaika antaa senioreille paljon kiinnekohtia yhteiskuntaan.

– Olen eronnut sinkku, eikä minulla ole enää vastuuta omista vanhemmista vaan hoidan tarvittaessa vain omia lapsenlapsia. Työn kautta olen saanut paljon uusia, hyviä ystäviä ja elämää rikastuttavia kokemuksia, Kauppinen iloitsee.

Laulavista jäsenistä on koottu laulutiimi, joka viihdyttää erilaisissa tilaisuuksissa.

Lehtonen kertoo, että työhön ja hallintoon liittyvien kokoontumisten lisäksi jäsenkunta järjestää keskuudessaan omaa ammattitaitoa kehittävää ja ylläpitävää koulutusta sekä yhteishenkeä ja hyvinvointia lisäävää virkistystoimintaa, johon on kuulunut muun muassa joulumarkkinoille osallistumista, sodissamme kaatuneiden hautaseppeleiden sidontaa ja paljon muuta:

– On tehty sieniretki, käyty konserteissa, kesäteatterissa, risteilty Saimaalla, vietetty pikkujouluja, opiskeltu kalan fileerausta ja kukkien sidontaa. Laulavista jäsenistä on koottu laulutiimi, joka viihdyttää yrityksen tilaisuuksissa sekä pandemian salliessa myös vanhainkodeissa.

 

 

 

Osuuskunta Monitoimiseniorit

·   Eläkeläisten voittoa tavoittelematon yritys

·   Kotipaikka Lappeenranta

·   Perustamisvuosi 2011

·   Osuuskunnan jäsenmäärä 65

·   Toiminta-alue Etelä-Karjala

·   Vuoden 2021 liikevaihto 583 900 euroa

·   Toiminta Aluehallintoviraston luvan varaista

·   Valvojana Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri

 

 

Puhtausala ry