InnovaatiotPuhtausala-lehti

ASSI-SAIRAALA on suunniteltu käyttäjiä kuunnellen

Oma Hämeen tuleva keskussairaala Assi avaa ovensa potilaille vuonna 2026. Kokonaan uusi rakennus ja sen modernit toiminnot mahdollistavat kehitysharppaukset myös laitoshuollossa.
ASSI-SAIRAALA on suunniteltu käyttäjiä kuunnellen
Teksti Sanna Tapola kuvat Oma Häme ja Sanna Tapola

27.03.2024

Hämeenlinnan Ahveniston kaupunginosaan on rakentumassa uusi, korkeatasoinen terveydenhuollon keskittymä, jonka tehtävänä on vastata tulevaisuuden terveydenhuollon haasteisiin. Assi-sairaala otetaan käyttöön vuonna 2026 ja avattuaan ovensa potilaille se palvelee Kanta-Hämeen hyvinvointialueen eli Oma Hämeen väestöä keskussairaalana.

– Assi-sairaalasta tulee moderni terveydenhuollon keskus, jossa hyödynnetään paljon sähköisiä palveluja ja uutta, innovatiivista teknologiaa, kertoo Oma Hämeen Palvelutuotannon tukipalveluiden kehittämispäällikkö Jaana Helenius.

Uusi rakennus mahdollistaa uudenlaiset toiminnot

Yleensä vastaavissa sairaalahankkeissa puretaan osia vanhasta tai jatketaan rakennusta lisäsiivillä. Hämeenlinnassa kuitenkin päädyttiin rakentamaan uusi moderni sairaala vanhan rakennuksen korjaamisen sijaan.

– Vanha sairaalarakennus ei olisi enää mahdollistanut uudenlaisen tekniikan käyttöönottoa. Kokonaan uusi rakennus mahdollistaa sen, että voimme suunnitella kokonaan uudenlaisen sairaalan toimintoineen päivineen. Emme siis ole siirtämässä nykyistä sairaalaa vain uusiin tiloihin vaan kaikki toiminnot on pystytty miettimään uudelleen käyttäjiä kuunnellen, Helenius toteaa.

Assi on muodoltaan kampusmainen, jossa erilliset rakennukset kytkeytyvät toiminnallisesti toisiinsa. Yksi erillinen kiinteistöön mukaan tuleva toiminto on pelastuslaitos. Assin päädyssä sijaitsevassa osassa tulee jatkossa toimimaan Hämeenlinnan sivupaloasema.

Assi on ainutlaatuinen hanke, jolla on myös kunnianhimoinen tavoite – siitä on tulossa maailman inhimillisin sairaala. Helenius kertoo, mitä se tarkoittaa käytännössä:
– Käyttäjät ovat osallistuneet aktiivisesti rakennuksen ja toimintojen suunnitteluun, ja heidän toiveensa ja tarpeensa on pyritty ottamaan huomioon suunnitteluvaiheessa. Potilaille pyritään tuomaan palveluita lähemmäs ja he voivat halutessaan käyttää digitaalisia palveluita entistä enemmän. Potilas voi esimerkiksi valinta haluamansa ruuan jo kotona useammasta vaihtoehdosta. Myös apuvälinehankintaa on pyritty helpottamaan niin, että ne saa mukaansa jo täältä sairaalasta.

Soili Hietasola-Husu (vas.) ja Jaana Helenius ovar varustautuneet työturvallisuusohjeiden mukaisesti työmaakierroksella. 

Lisää päivänvaloa sairaalan sisuksiin

Assi-sairaalaan on suunniteltu tehokkaita tila- ja logistiikkaratkaisuja ja tilat ovat helposti muunneltavissa. Potilashuoneet ovat pääsääntöisesti suunniteltu yhdelle henkilölle. Potilaiden lisäksi myös omaisten ja työntekijöiden viihtyvyys on huomioitu, ja Assiin on suunniteltu heidän hyvinvointiaan tukevia tiloja. Taustatoimistot on nivelletty luontevasti yksiköiden ja osastojen yhteyteen. Yksi tärkeä elementti on päivänvalo, joka on otettu huomioon rakennuksen julkisivun suunnittelussa.

– Esimerkiksi nämä isot ikkunat tuovat valoa käytävien kautta sairaalan sisuksiin. Tässä on huomioitu myös se, mistä aurinko nousee, näyttävät Helenius ja suunnittelukoordinaattori Soili Hietasola-Husu tulevan teho-osaston tiloissa.

Heleniuksen vastuulla on ollut sairaala- ja välinehuoltopalvelujen, ruokahuollon sekä logistiikan suunnittelu. Helenius kertoo, että parhaillaan Assista on rakenteilla suunnitteluversio 3.1. Suunnittelutyön aikana myös rakennuspaikka on ehtinyt vaihtua.

– Assia rakennetaan nyt sairaalan omalle tontille, mutta alkuperäisissä suunnitelmissa rakennuspaikka oli rautatieaseman lähellä. Olemme siis suunnitelleet rakennusta, josta emme tienneet, minne se rakennetaan, Helenius naurahtaa.

Päivänvalo tulvii sisään teho-osaston ikkunoista.

Sänkyautomaattikuilu ja tyhjät käytävät tehostavat puhtaanapitoa

Heleniuksen mukaan tärkeimmät puhtaanapitoon liittyvät kehitysaskeleet ovat tyhjät käytävät ja potilashuoneet, sänkyautomaatit sekä se, että siivouskeskukset on jaettu useampiin osiin.

– Haluamme helpottaa työntekoa, parantaa ergonomiaa sekä kohottaa työhyvinvointia uuden koneteknologian avulla. Tyhjät käytävät ja toisaalta riittävät tilat siivouskeskuksille ja -huoneille mahdollistavat robotiikan hyödyntämisen siivouksessa. Robotit voivat hoitaa hommaansa helpommin, kun käytävillä ei loju ylimääräisiä varusteita tai sänkyjä. Ja toisaalta robottien huolto on mahdollista hoitaa jokaisessa kerroksessa, kun sinne on varattu tila siivouskeskukselle.

Helenius on innoissaan myös Assiin tulevista sänkyautomaateista.
– Käytetyt sängyt viedään automaattiin ja puhtaat tuodaan automaatilla tilalle, kun uusi potilas saapuu sairaalaan. Vastaava automaatti tulee myös välinehuoltoon.

Simppelit huoneet ja automatiikka sänkyjen pesussa helpottavat tilojen puhtaanapitos. Robotiikkaa voi ottaa helpommin käyttöönö, kun käytävillä ei ole ylimääräisiä varusteita tai sänkyjä. 

Lisää monipuolisempia työtehtäviä

Muuttuvat toiminnot tuovat muutoksia myös sairaalahuollon työtehtäviin.
– Sänkyhuolto tulee todennäköisesti jatkossa olemaan kolmivuorotyötä, sillä sänkyjä vapautuu eniten iltaisin, ja sänkypesulan on oltava tästä syystä toiminnassa öisin. Sama yövuorossa oleva henkilö voisi hyvin työskennellä samalla myös robottien esihenkilönä.

Helenius kertoo, että kokonaan uusi toimenkuva kuuluu hoitologistikolle, jonka työhön kuuluu esimerkiksi hoitotarvikkeiden ja instrumenttien noutaminen leikkauksia varten. Uusi tehtävä helpottaa ja nopeuttaa sairaanhoitajien työtä.

– Olemme kehittäneet yhdessä Koulutuskeskus Tavastian kanssa oppisopimuskoulutuksen, jossa on mahdollista opiskella sairaalamaailmaan räätälöity logistiikan perustutkinto. Nyt meillä on jo neljä hoitologistikkoa ja heitä koulutetaan 12 lisää oppisopimukselle Koulutuskeskus Tavastiassa 2024–2025.

Kaikki pintamateriaalit on testattu

Pintamateriaalit on Assissa suunniteltu erityisen tarkasti. Vanhaan sairaalaan on rakennettu mallitila potilashuoneesta, jossa sairaalahuollon palveluohjaajat ovat testanneet arkkitehdin ja sisustussuunnittelijan ehdottamia materiaaleja.

– Olemme testanneet, millaiset materiaalit kestävät ja millaista niitä on puhdistaa. Testien jälkeen tulokset on arvoitu ja ne on viety eteenpäin projektipäällikölle. Olemme raportoineet testien jälkeen useammasta materiaalista, etteivät ne sovellu suunniteltuun käyttöön ja on ollut hienoa, että meitä on myös kuunneltu. Se, miten tarkkaan asioita voidaan suunnitella, on varmasti avannut monen silmiä, Helenius kertoo.

---------------------

Haluatko lukea lisää?

Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 1/2024. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: 

  1. Liity Puhtausala ry:n jäseneksi.
  2. Tilaa lehti ilman jäsenyyttä. 
  3. Osta digitaalinen näköislehti verkkokaupastamme.​​​​
Puhtausala ry