Osaaminen

Ketterä tapa oppia perusteet sosiaali- ja terveydenhuoltoalan puhtaudesta

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan puhtauden kanssa työskentelevät voivat varmistaa puhtausosaamisensa Puhtausala ry:n uudistuneen verkkokurssin ja osaamistestin avulla.
Ketterä tapa oppia perusteet sosiaali- ja terveydenhuoltoalan puhtaudesta
Teksti Sanna Tapola Kuvat Mari Lehtisalo ja Shutterstock

29.03.2023

Puhtausala ry. on ottanut ison digiloikan viime aikoina, ja järjestön verkkosivuille on putkahdellut uusia verkkokoulutuksia tuon tuosta. Yksi tuoreimmista on vuoden vaihteessa julkaistu SOTE-puhtausosaaminen-verkkokurssi.

– SOTE-osaamiseen liittyvä kurssi on suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoalan toimintaympäristöön, jossa hygieenisyydellä ja aseptiikalla on iso merkitys, kertoo Puhtausala ry:n koulutusasiantuntija Outi Komi.

Hygieenisyys on entistäkin tärkeämpää

Komin mukaan poikkeukselliset pandemiavuodet ovat nostaneet puhtauden ja sen ylläpidon merkityksen suuremmaksi kuin koskaan.

– Siivouksen ja siihen liittyvän osaamisen merkitys korostuu sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla. Tiloissa liikkuu, asuu ja yöpyy henkilöitä, jotka ovat alttiimpia infektioille. On kriittistä, että tällaisia tiloja osataan siivota oikein. Turvallisuuden lisäksi myös tiloissa liikkuvien viihtyvyys on osattava ottaa huomioon, Komi perustelee.

Sosiaali- ja terveysalalla on vuoden vaihteessa tehty myös yksi Suomen historian suurimmista hallinnollisista muutoksista, kun vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle.

– Hyvinvointialueet voivat olla hyvinkin erilaisissa tilanteissa siivouksen järjestämisessä. On tärkeää tästäkin syystä, että uusien hyvinvointialueiden tarpeisiin on tarjolla ketteriä koulutusmahdollisuuksia, Komi toteaa.

Helppo tapa oppia uutta

SOTE-puhtausosaaminen-verkkokurssi antaa perustiedot puhtauspalvelujen hygieniakäytännöistä, jotta työntekijä osaa toimia aseptisesti ja estää omalla työllään infektioiden leviämistä. Samalla materiaali on hyvänä apuna oppilaitoksille ja uusien henkilöiden perehdyttämisessä.

– Verkkokurssin käynyt tietää myös, mitä erilaisilla varotoimilla tarkoitetaan ja miten niissä tilanteissa siivotaan ja tuotetaan muita palveluja. Koulutuksessa opetetaan myös hygieniakäytännöt tekstiili-, vuode- ja jätehuollossa sekä huoltohuonetehtävissä sekä toimet silloin, jos havaitsee hygieniaa vaarantavia tilanteita, Komi kertoo.

Verkkokurssi rakentuu 11 moduulista, joiden lopussa voi kerrata oppimaansa kysymysten avulla. Materiaali on tehty mahdollisimman helpoksi omaksua ja sitä voi opiskella itse tai kurssi voi olla osa kouluttajien aineistoa. Verkkokurssiin on Komin mukaan sisällytetty myös pedagogista näkemystä oppimisesta.

Tavoitteemme on yhteistyökumppanimme Xoompointin kanssa ollut tehdä mielenkiintoinen ja helppokäyttöinen verkkokurssi, jossa oppimisesta on tehty niin helppoa ja ketterää kuin mahdollista.

Verkkokurssi sopii kaikille sote-puhtauden parissa työskenteleville, puhtauspalveluissa toimiville työntekijöille sekä heidän esimiehilleen, hygieniahoitajille, puhtauspalveluja opettaville oppilaitoksille, palveluohjaajille ja työpaikkakouluttajille sekä puhtauspalvelujen ja -tuotteiden ostajille sekä myyjille.

SOTE-puhtausosaaminen verkkokurssia on ollut tekemässä asiantunteva työryhmä, johon ovat kuuluneet Leila Kakko Tampereen ammattikorkeakoulusta, Marita Koskinen Sastamalan Ruoka-ja Puhtauspalveluista, Päivi Ryynänen Vantaan ammattiopisto Variasta sekä Sari Mattila, Outi Komi ja Marili Saarme SSTL Puhtausala ry:stä.

Uusittu verkkokurssi pohjautuu jo aiemmin käytössä olleeseen Hoitoympäristöjen puhtauspalvelujen hygieniaosaaminen -koulutuskokonaisuuteen.

Lue lisää SOTE-puhtausosaaminen verkkokurssista

Osta SOTE-puhtausosaaminen verkkokaupasta

---------------------

Haluatko lukea lisää?

Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 1/2023. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: 

  1. Liity Puhtausala ry:n jäseneksi
  2. Tilaa lehti ilman jäsenyyttä. 
  3. Osta digitaalinen näköislehti verkkokaupastamme.​​​​
Puhtausala ry