Osaaminen

Puhtausala ry:n esihenkilö- ja asiantuntijapäivät sisälsivät inspiroivia puheenvuoroja datasta, tulevaisuudesta, palvelumuotoilusta ja menestyksestä

Perinteiset puhtausalan esihenkilö- ja asiantuntijapäivät striimattiin osallistujille eilen yhdistyksen toimistolta Helsingin Merihaasta. Päivän kohokohtana oli Parasta Puhtautta -vastuullisuusohjelman lanseeraus ja ohjelman pilotoitiin osallistuneiden yritysten kokemusten kuuleminen. Lisäksi päivä oli täynnä inspiraatiota ja mielenkiintoisia puheenvuoroja esihenkilö- ja asiantuntijatyön tueksi.
Parasta Puhtautta -pilottiyritykset kukitettiin Esihenkilö- ja asiantuntijapäivän tapahtumassa. Kuvassa Sari Mattila, Päivi Klemetti ja Lotta Kylliäinen Fresh Houselta ja Dastian Sampo Lehtinen.
Parasta Puhtautta -pilottiyritykset kukitettiin Esihenkilö- ja asiantuntijapäivän tapahtumassa. Kuvassa Sari Mattila, Päivi Klemetti ja Lotta Kylliäinen Fresh Houselta ja Dastian Sampo Lehtinen.

26.01.2022

Parasta Puhtautta -pilottiyritykset kukitettiin Esihenkilö- ja asiantuntijapäivän tapahtumassa. Kuvassa Sari Mattila, Päivi Klemetti ja Lotta Kylliäinen Fresh Houselta ja Dastian Sampo Lehtinen.

Toiminnanjohtaja Sari Mattila esitteli tapahtuman aluksi päivän aikana mikrofoniin tarttuvien puhujien Tomi TeikonJussi Pullolan, Sari Karjomaan ja Johanna Huhtamäen aiheet ja kertoi Parasta Puhtautta -vastuullisuuusohjelmasta.

– Parasta Puhtautta -vastuullisuusohjelman neljä moduulia ovat hyvin käytännönläheisiä, eikä niitä tarvitse varsinaisesti opiskella, vaan asiaan käydään käsiksi suoraan tekemällä, Mattila kertoi.

Ohjelma koostuu neljästä osa-alueesta, jotka ovat HR, laatu, asiakkuuden hallinta sekä talous. Diplomin kuhunkin osa-alueeseen on olemassa valmiit pohjat, joihin huomioitavat asiat on koottu ja joiden avulla tekeminen etenee systemaattisesti. Materiaaliin kuuluvista käsikirjoista ja tarvittaessa erillisestä konsultoinnista ja/tai täsmäkoulutuksista saa tukea tekemiseen. Diplomiprosessi auttaa toiminnan kehittämisessä ja sitä kannattaa hyödyntää myös markkinoinnissa. Suoritettu diplomi osoittaa, että toiminta on luotettavaa ja että osataan ja halutaan toimia vastuullisesti. 

Ohjelman pilottiyritykset Dastia Oy ja Fresh House Oy saivat päivän aikana diplomit suoritetusta ohjelmasta. Fresh Housen palvelujohtaja Päivi Klemetti kertoi, että he ovat tyytyväisiä ohjelman antiin. 

– Diplomin avulla voimme konkreettisesti osoittaa toimivamme oikein ja vastuullisesti. Pk-yrityksille uskon tämän prosessin tuovan lisäarvoa kilpailutuksissa. Pilotointiprosessi vaikutti aluksi raskaalta; materiaali on todella kattava, mutta pilotoinnin edistyessä huomasimme, että osittain eri osa-alueissa käsiteltävät asiat ja kysymykset sivusivat toisiaan. Tämä helpotti prosessia. Kaikkien osa-alueiden osalta tuli päivitettyä tietoa ja kehitettyä yrityksen toimintaa. Oli hienoa todeta, että toimintamme on perustunut aina vastuulliseen tapaan toimia ja nyt asiat on myös dokumentoitu. 

Dastian toimitusjohtaja Sampo Lehtinen kertoi, että heillä syntyi saman suuntaisia ajatuksia kuin Fresh Housessa. 

– Meillä tämä pilotointi sattui organisaatiomuutoksen kanssa samaan aikaan. Teimme Mattilan Sarin kanssa perusteellisen suunnitelman ja nimesimme projektipäällikön. Onnistuimme kaikin puolin mielestäni oikein hyvin ja olimme tyytyväisiä ohjelman antiin. 

Lue lisää: Parasta Puhtautta -vastuullisuusohjelma.

Käsittelyssä trendit, joihin puhtausalan kannattaa varautua

Lisäksi päivä oli täynnä inspiraatiota ja mielenkiintoisia näkökulmia esihenkilö- ja asiantuntijatyön tueksi. Puheenvuorot starttasi Tomi Teikko aiheella digitaalinen murros puhtausalalla. Teikon puheenvuorossa käsiteltiin, miten tulevaisuuden rakennukset sekä niiden ylläpito muuttuvat, kun käytössä on reaaliaikaista dataa esimerkiksi tilojen käytöstä sekä loppukäyttäjien kokemuksesta. Teikko esitteli puheenvuorossaan visionsa lähivuosien digitrendeistä, joihin puhtausalan kannattaa varautua ja esitti pohdintoja siitä, miten data ja siihen pohjautuva tarvepohjainen palvelumalli muuttaa arjen käytäntöjä. Teikko kertoi käytännön kokemuksia toimistotilasta, jossa on pilotoitu siivouksen optimointia datan avulla. 

– Toimistossa kerätään dataa lämpökameroiden avulla. Siivous kohdennetaan sinne, missä ihmiset tekevät töitä ja viettävät aikaa. Loppukäyttäjä on tyytyväisempi ja työntekijät ovat onnellisempia. Työn mielekkyys kasvaa, kun henkilökunta käyttää aikansa järkevästi eli siivoamalla niitä paikkoja, joita on käytetty. Sitä kautta myös sitoutuminen työhön kasvaa. 

Tauon jälkeen mikrofoni ojennettiin Jussi Pullolalle, joka avasi palvelumuotoilun saloja työntekijän ja asiakaskokemuksen näkökulmasta. Jussi hyödynsi puheenvuorossaan laajaa puhtausalan kokemustaan ja herätteli ajankohtaisia näkemyksiä siitä, miten muotoilun avulla tulevaisuuden ennakointi, liiketoimintamuotoilu, palvelumuotoilu sekä palveluihin liittyvä teknologia kytketään toisiinsa.

Lue artikkeli: Jussi Pullola kannustaa puhtausalaa palvelumuotoiluun - "Kuuntele, kehitä ja osallista".

Oivalluksia menestyksestä ja vastuullisesta hygieniamarkkinasta

Lounaan jälkeen puheenvuoron sai Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:n toimitusjohtaja Sari Karjomaa, joka kertoi ajankohtaiset kuulumiset vastuullisesta hygieniamarkkinasta. 

– Koronapandemian aikana ala pystyi reagoimaan suuriin kategoriavaihteluihin joustavasti ja onnistui tarjoamaan tuotteita ja palveluita kysynnän mukaisesti. Pandemian jälkeenkin ammattipuhtausvalmisteita tarvitaan takaamaan riittävä hygieniataso yhteiskunnassa. Euroopan vihreän kasvun ohjelma Green Dealin toimeenpano vaikuttaa merkittävästi tulevaan toimintaympäristöön, muun muassa EU:n kemikaalistrategian, kiertotalousohjelman ja digitalisaatiotavoitteiden kautta, kertoi Karjomaa.

Johanna Huhtamäki herätteli ajatuksia menestyksestä ja siihen liittyvästä kiitollisuudesta.
– Jokainen voi menestyä. Ainakin, jos sattuu olemaan erityisen onnekas, poikkeuksellisen älykäs, omistaa paksun lompakon tai on valmis maksamaan menestyksen hinnaksi vapaa-aikansa, ihmissuhteensa ja terveytensä. Mitäpä jos menestys ei olisikaan kiinni turista, rahavaroista, älystä tai uhrauksista? Menestys on kaikkien ulottuvilla, jos kaiken uhraamisen sijaan tavoittelee hyvinvointia ja onnellisuutta. 

Päivän päätteeksi Mattila oli erittäin tyytyväinen etänä järjestetyn tapahtuman antiin. 

– Antoisa ja inspiroiva päivä sisälsi sopivassa suhteessa sekä kovempaa asiaa että pehmeää sisältöä. Toivottavasti osallistujat ruudun äärellä nauttivat yhtä paljon kuin me täällä toimistolla, summasi Mattila.  

SSTL Puhtausala ry