InnovaatiotPuhtausala-lehti

Robotti tarvitsee digisiivoojan esihenkilöksi

Päijät-Hämeen keskussairaalassa ei tarvitse enää pelätä robotin karkumatkoja. Digisiivooja Dal huolehtii, että työpari tietää, missä sen pitää siivota.
Robotti tarvitsee digisiivoojan esihenkilöksi
Teksti ja kuvat Sanna Tapola

09.01.2024

CoboticTM65-robotti huristelee rauhallisesti eteenpäin Päijät-Hämeen uuden keskussairaalan aulassa. Robotti kiertää esteet ja väistää tyylikkäästi aulassa kulkevat ihmiset. Jälkeen jää kiiltävän kirkas kivilattia.

Suomen ensimmäisenä digisiivoojana palkittu Dual Khan Dal pysäyttää robotin ja näyttää sen kerryttämästä datasta, että aulan puhtaanapitoon kului tänään 57 minuuttia. Tunti sitten Dal oli lähettänyt robotin siivoamaan aulaa ja siirtyi itse petaamaan potilaiden sänkyjä. Digisiivoojan työ kuulostaa monipuoliselta.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa työskentelee Dalin lisäksi noin 150 muuta laitoshuoltajaa. Siivoamisen osuus laitoshuoltajan työstä on Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalveluiden palveluesimies Iris Huurne-Leppäsen mukaan noin 40 prosenttia. Päijät-Hämeen keskussairaalassa laitoshuoltajat osallistuvat myös ruokahuoltoon, vuodehuoltoon sekä asiakaspalveluun.

– Työhön sisältyy paljon opastamista ja apuvälineiden puhdistamista. Harva työ on näin monipuolista ja toisaalta vastuullista. Esimerkiksi yhtään leikkausta ei tehdä, jos laitoshuoltaja ei ole siivonnut tilaa. Apteekin puhdastiloissa pysähtyy kaikki, jos laitoshuoltaja ei ole tehnyt tehtäviään, Huurne-Leppänen lisää.

Iris Huurne-Leppänen ja Dual Khan Dal tarkistavat robotille ohjelmoidun reitin. 
Iris Huurne-Leppänen ja Dual Khan Dal tarkistavat robotille ohjelmoidun reitin. 

Robotti karkasi tuulikaappiin

Uuden keskussairaalan tilat ovat tarjonneet optimaaliset olosuhteet robotin käyttöönotolle. Uuden teknologian halutaan luonnollisesti helpottavan ja tehostavan työntekoa, mutta ihmisen korvaajaa Huurne-Leppänen ei robotista odota.

– Robotti tarvitsee aina työparin, joka suunnittelee työt ja huolehtii, että robotti työskentelee suunnitelman mukaisesti. Kone on vain kone, se tekee niin kuin se on ohjelmoitu.

Teknologian käyttöönotto on vaatinut keskussairaalassa myös malttia ja pitkäjänteisyyttä. Robotti ehti esimerkiksi karkaamaan kertaalleen tuulikaappiin ennen kuin se saatiin ymmärtämään työohjeita.

– Robotti oli jäänyt jumiin tuulikaapin kuramattoon, emmekä ymmärtäneet, miten ihmeessä se oli sinne ylipäätään päässyt. Näimme lopulta sairaalan turvakameroista, että robotti oli livahtanut ovesta ulos ihmisten perässä. En ole ikinä puhunut niin huvittavaa työpuhelua turvahenkilöstön kanssa, Huurne-Leppänen muistelee nauraen.

Nyt ollaan kuitenkin siinä pisteessä, että uusi teknologia tuntuu toimivalta.
– Olemme tehneet laitetoimittajan kanssa paljon yhteistyötä, ja heidän tarjoamansa koulutus on ollut olennainen osa käyttöönottoa. Toisaalta kaikki helpottui heti, kun Dal otti meillä homman haltuunsa. Hänen intonsa ja osaamisensa ovat olleet tässä avainasemassa, Huurne-Leppänen kehuu.

”Uusia asioita kannattaa kokeilla rohkeasti”

Digisiivooja Dal on Myanmarista kotoisin oleva elektroniikkainsinööri, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa digiopasteiden parissa. Suomeen Dal saapui toukokuussa 2023, jolloin hän aloitti puhtausalan opinnot koulutuskeskus Riveriassa Kiteellä. Kesäkuusta asti hän on työskennellyt keskussairaalassa.

Robotin käyttöönoton onnistumisessa Dal pitää tärkeimpänä sitä, että robotille saatiin ohjelmoitua esteet, joita työssä ei saa ylittää.
– Käytännössä homma toimii niin, että ajan ensin haluamani reitin robotin kanssa yhdessä ja sen jälkeen se osaa kulkea reitin itsenäisesti, Dal kertoo suomeksi.

Robotti työskentelee yleensä yksin tai Dalin kanssa yhdessä, kunnes on aika vaihtaa akkuja. Akkujen vaihto käy käden käänteessä, sillä vara-akut odottavat ladattuna siivouskeskuksessa.

– Robotin mukana on pieni i-mop, jolla voin tehdä tarkempia siivouksia sellaisissa kohdissa, joihin robotti ei yletä tai pääse, Dal kertoo.

Hauskinta robotin kanssa työskentelemissä Dalin mielestä on uusi teknologia ja se, että vaikka kyseessä on kone, tuntuu kuin se kuitenkin ajattelisi itsekseen.

– On hauskaa nähdä, kun väistää pienempiä esteitä ja irtotavaroita, vaikka niitä ei ole siihen erikseen ohjelmoitu. Silloin tuntuu, että se osaa oikeasti ajatella.

Tekniikan kanssa Dalilla ei mene sormi suuhun.
– Uusia asioita kannattaa kokeilla rohkeasti. Silloin huomaa, ettei se nyt niin ihmeellistä ollutkaan. Oma kokemus auttaa oppimaan lisää. Ja sitä paitsi koneessa on on- ja off-napit, joista sen saa aina pois päältä, Dal vinkkaa silmää.

Digisiivooja Dal on Myanmarista kotoisin oleva elektroniikkainsinööri.
Digisiivooja Dal on Myanmarista kotoisin oleva elektroniikkainsinööri, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa digiopasteiden parissa

Tehoa ja lisää tietoa työn suunnitteluun

Keskussairaalassa käytössä oleva CoboticTM65-robotti on yhdistelmäkone, jota voidaan ajaa myös manuaalisesti. Sairaalaympäristössä se on tärkeää, koska kaikissa tiloissa on ensisijaisesti huolehdittava potilasturvallisuudesta.

– Synnytysosastolla, vastasyntyneiden teho-osastolla ja leikkausosastolla ei saa käyttää robotiikkaa puhtaanapidossa. Dal ajaa siellä konetta manuaalisesti, Huurne-Leppänen kertoo.

Robotti on tuonut keskussairaalassa työtehon lisäksi apua myös työn suunnitteluun ja tehnyt tietyistä tehtävistä helpompia.
– Esimerkiksi osa siivoustehtävistä voidaan nyt tehdä viikoittain ilman, että kenenkään tarvitsee miettiä, kuka ne tekee. Lisäksi robotti kerryttää dataa koko ajan, ja voimme käyttää sitä tehokkaasti työn suunnittelussa.

Tällä hetkellä robotti on käytössä keskussairaalan uudella puolella, mutta Huurne-Leppäsen mukaan suunnitelmissa on hyödyntää robotiikkaa myös muualla. Teknologiasta kiinnostuneet työntekijät ovat avainasemassa tässä kehityksessä, samoin kuin perehdyttäjänä toimiva Saija Westerlund.

– Saija on löytänyt meille taas uuden tekniikasta kiinnostuneen laitoshuoltajan. Dalin avuksi palkattu Wei Aung on jo aloittanut työskentelyn keskussairaalassa, kertoo Huurne-Leppänen ja päättää: – Jatkamme ehdottomasti tällä linjalla. Meidän pitää vaan ottaa enemmän uutta teknologiaa käyttöön.

---------------------

Haluatko lukea lisää?

Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 4/2023. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: 

  1. Liity Puhtausala ry:n jäseneksi.
  2. Tilaa lehti ilman jäsenyyttä. 
  3. Osta digitaalinen näköislehti verkkokaupastamme.​​​​
Puhtausala ry