SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Lehti » Artikkelit » 2017 » 09 » Uusia ammattilaisia Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan lippu liehui kaupungintalon katolla, kun uudet puhtausalan tutkinnon suorittaneet saivat todistuksensa valmistujaisjuhlassa.

Uusia ammattilaisia Ahvenanmaalla

Julkaistu 06.09.2017
Edupoli on kouluttanut puhtausalan ammattilaisia Ahvenanmaalla parinkymmenen vuoden ajan. Maarianhaminan kaupungin tilapalvelun henkilöstöstä jo 60 prosenttia on suorittanut alan ammattitutkinnon.

TEKSTI: RIITTA TEERIAHO KUVAT: TARJA VALKOSALO

”Siivoustyö on kehittynyt, on otettu käyttöön niin sanottu vedetön siivous, joka oli melko tuntematonta syksyllä 2011 aloittaessani ensimmäisen ryhmäni”, kertoo Camilla Lindberg, joka on toiminut kouluttajana Edupolin Ahvenanmaalla järjestämissä puhdistuspalvelualan koulutuksissa.

Ensimmäisenä 1990-luvulla järjestettiin laitoshuoltajan ammattitutkinnon koulutus työttömille. Opiskelua oli joka päivä, vuorotellen teoriaviikkoja ja työharjoittelua työpaikoilla. Kouluttaja tuli Edupolilta, hän asui viikon kerrallaan teoriajaksojen aikana Saltivikissa emäntäkoululla, jossa koulutus järjestettiin.

Edupolin koulutuksista on valmistunut laitoshuoltajia, toimitilahuoltajia ja siivoustyönohjaajia. Opiskelijoita on ollut Maarianhaminan kaupungilta ja yksityisistä palveluyrityksistä. Maakuntahallitus on kouluttanut ison osan henkilökuntaansa, samoin muut Ahvenanmaan kunnat.

Maarianhaminan kaupungin tilapalvelupäällikkö Minna Saarijärvi kertoo, että tilapalvelun henkilöstö on osallistunut koulutukseen järjestelmällisesti vuodesta 2006 lähtien. Nyt noin 60 prosenttia henkilöstöstä on suorittanut perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon. Viimeisin ryhmä valmistuu 2018 ja silloin noin 80 prosentilla henkilöstöstä on alan tutkinto.

Valmistujaisjuhlassa Maarianhaminan kaupungintalolla Edupolin kouluttaja Camilla Lindberg toivoi,
että valmistuneet saaneet tietoa, joka tulee käyttöön.
Vasemmalla Bjarne Grönholm Edupolista.

Tilapalveluosasto tukee opiskelijoita eri tavoin: maksaa tutkintomaksun ja palkan lähiopiskelupäiviltä, työpaikoilla on ammattitaitoisia ohjaajia ja koulutehtäviä on jossain määrin mahdollisuus tehdä työajalla. Tutkintotodistuksesta saa palkankorotuksen.
”Opiskelijan lähtötasosta riippuen joko työpaikkaohjaaja tai joku toinen osastolta järjestää sisäistä koulutusta esimerkiksi koneelliseen siivoukseen tai muihin tehtäviin”, Minna Saarijärvi kertoo.
Opiskelija voi tutustua toisiin yksiköihin, hänellä on myös mahdollisuus työharjoitteluun muissa yksiköissä laajemman näkemyksen saamiseksi työstä. Opiskelijat voivat jossain määrin tehdä kirjallisia tehtäviä työaikana. Työpaikalla on pääsy tietokoneelle, jos on tarpeen hakea tietoa internetistä. Tutkintotilaisuudet ovat palkallisia työpäiviä.

Edupolin järjestämää lähiopetusta on ollut kerran kuussa, kokopäiväisenä kello 10 – 16 tai puolipäiväisenä kello 12 – 16. Etätehtävät kuuluvat aina opintoihin, ja ne on tehty lähiopetuspäivien välissä. 

Käytössä on ollut noin kuuden vuoden ajan eStudio-opiskelualusta, jolla on kaikki koulutusaineisto. Se on myös erinomainen tilaisuus pitää yhteyttä opiskelijoiden ja kouluttajan välillä.
Kouluttaja on käynyt opiskelijoiden työpaikoilla, seurannut heitä käytännön työssä ja suunnitellut tutkintotilaisuudet.
Viime vuosina opetus on järjestetty Maarianhaminan kaupungin tiloissa, kaupungintalossa tai Trobergshemmet-vanhustentalossa. Sitä ennen koulutus järjestettiin asiakkaan omissa tiloissa, esimerkiksi siivousyrityksessä, hotellissa tai emäntäkoulussa. Joskus on tarvittu erityistiloja, esimerkiksi kun ohjelmassa on ollut ateriapalvelua. Silloin on vuokrattu keittiö Ahvenmaan hotelli- ja ravintolakoulusta.

Valmistujaiset kesäkuussa kaupungintalolla

Maarianhaminan kaupungin tilapalvelun Mikaela Sundström ja Josephine Holmén saivat tutkintotodistuksensa.
Keskellä tilapalvelupäällikkö Minna Saarijärvi.

Kesäkuun alussa Maarianhaminan kaupungintalolla vietettiin valmistujaisjuhlaa. Tutkintotodistuksen saivat laitoshuoltajan ammattitutkinnon ja siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon suorittaneet.

Mikaela Sundström Maarianhaminan kaupungin tilapalvelusta suoritti siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon.
”Koulutuksesta on saanut uutta näkökulmaa asioihin, joita ei yleensä tule ajatelleeksi”, hän kertoo. Mikaela Sundströmin opinnot kestivät kaksi vuotta. Opiskeluryhmää hän kiittää, ettei parempaa voi löytää.

Superhyväksi kehuu opiskeluryhmäänsä myös laitoshuoltajan ammattitutkinnon suorittanut Josephine Holmén. Hän on työskennellyt kaupungin urheilupuiston siivoojana vuodesta 2005 lähtien ja lähti koulutukseen, koska halusi oppia uusia työtapoja. Nyt hän kertoo osaavansa käyttää työvälineitä oikein ja soveltaa ergonomisia työasentoja. Palkankorotus on myös luvassa, kun Josephine palaa töihin äitiyslomalta.

Siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon suoritti Inga Strazdina, jolla on oma Rent & Fint -siivousyritys.

Siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon suoritti Inga Strazdina, jolla on oma Rent & Fint -siivousyritys. Työnjohtokoulutus tuli tarpeeseen, kun hän otti jatkaakseen työnantajansa yrityksen.
”Koulutus antoi minulle tietoa ja rohkeutta aloittaa oma yritystoiminta”, Inga Strazdina sanoo.
”Siivous on monipuolista, se on yhtä tärkeää kuin kaikki muutkin työt. Opin käyttämään uusia siivouskoneita, sain tietoa ekologisesta siivouksesta ja siivousmenetelmistä. Opin myös sen, että tarvitaan tietoa hyvään työsuoritukseen. Käsitykseni siivouksesta on muuttunut. Se ei ole vain siivouspyyhkeitä ja puhdistusaineita vaan paljon muuta kuten ympäristö, ergonomia, turvallisuus ja pintamateriaalien tuntemus.
Parasta opiskelussa oli, että sain vastauksen pohdinnoilleni ja kysymyksilleni. Ja että voin välittää tietoa eteenpäin kollegoilleni.”