SSTL Puhtausala Ry
Etusivu » Lehti » Artikkelit » 2018 » 02 » Taitaja2018 semifinaali Joensuussa

Taitaja2018 semifinaali Joensuussa

Julkaistu 09.02.2018
Taitaja2018 Puhdistuspalvelu-lajin semifinaalikilpailussa Joensuussa 31.1.2018 valittiin kilpailijat Tampereella 14.– 17.5.2018 järjestettävään Taitaja2018 finaaliin. Finalistit ovat Kalomoira Karatzidi, Invalidisäätiö, Titti Leikoski, Ammattiopisto Spesia, Iida Leppikoski, SASKY koulutuskuntayhtymä, Pauliina Oikuri, Invalidisäätiö, Annukka Paulasaari, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä ja Nette Tuominen, Invalidisäätiö.

 

TEKSTI: SEIJA IKONEN, KUVAT: ROOSA JUVONEN

Taitaja2018-semifinaalikilpailuun osallistui 10 kilpailijaa eri puolelta Suomea: Titti Leikoski Ammattiopisto Spesiasta, Pauliina Oikuri, Karatzidi Kalomoira ja Nette Tuominen Keskuspuiston ammattiopistosta, Iida Leppikoski Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitoksesta, Katri Pakarinen, Elli-Noora Matero ja Noora Autio Savon ammatti- ja aikuisopistosta sekä Taru Niemelä ja Annukka Paulasaari Koulutuskeskus Sedusta.

Osa kilpailijoista piti tehtäviä viime vuotisiin kisoihin verrattuna helppoina. Ne olivat myös selkeitä ja hyvin ohjeistettuja. Tehtävät olivat kilpailijoiden mukaan ”perustehtäviä” eli tyypillisiä työelämätehtäviä, kuten toimistohuoneiden ylläpitosiivous asiakkaan paikalla ollessa ja pukuhuoneen ja wc-tilan jaksoittainen lattian ja lattiakaivon puhdistus. Tunnistamistehtävässä tunnistettiin erilaisia siivoustyöhön vaikuttavia merkkejä.

Yhdistelmäkoneen käyttö jännitti osaa kilpailijoista sen verran, että he päättivät tehdä lattiapinnan jaksoittaisen puhdistuksen käsityömenetelmin. Kehittämistäkin kilpailijoiden mukaan löytyi eli siivouskeskuksen sijoittaminen kahteen eri tilaan tuntui joidenkin mielestä hankalalta.

Kilpailun välillä huoltajille ja kilpailijoille oli tarjolla monenlaista oheistoimintaa: taukojumppa, 360°-kamera-, Thinglink- ja QR-koodipajat, 3D-skannauspaja ja info ajankohtaisista asioista työelämän ja oppilaitosten välillä. 3D-pajassa tutustuttiin myös dronen käyttöön.

Kaikki osallistujat antoivat hyvää palautetta oheistoiminnasta. Tekemistä riitti ja oli mukava seurata ihan uudenlaisiakin juttuja. Myös ajatusten ja kokemusten vaihto eri oppilaitosten edustajien kesken oli antoisaa. Kilpailijat ehtivät tutustua myös verkkokouluun ja digitekniikan hyödyntämiseen opetuksessa. He pitivät erilaisia verkkokoulutehtäviä ja videoita hauskoina ja mielenkiintoisina.

Joensuussa semifinaalin järjestelystä vastasivat Riverian kiinteistöpalvelualan opettaja, semifinaalikoordinaattori ja lajivastaava Eveliina Nyholm varavastaavanaan Seija Ikonen. Päätuomarina toimi lehtori Päivi Vuorihuhta Omniasta.

Taitaja2018 Tampere -tapahtuma järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 14.-17.5.2018, Finalistit: Kalomoira Karatzidi, Invalidisäätiö, Titti Leikoski, Ammattiopisto Spesia, Iida Leppikoski, SASKY koulutuskuntayhtymä, Pauliina Oikuri, Invalidisäätiö, Annukka Paulasaari,  Seinäjoen koulutuskuntayhtymä, Nette Tuominen, Invalidisäätiö (+1-kilpailija).