Epidemiaa voi siivouksella ennaltaehkäistä

Puhtausasiantuntija Minna Kyllinen SSTL Puhtausala ry:stä korostaa siivouksessa epidemioiden aikana etenkin neljää eri asiaa: hyvää käsihygieniaa, aseptista työtapahygieniaa, oikeaa menetelmää ja puhtaita välineitä ja koneita.

”Käsihygieniaan kuuluu paitsi käsien pesu ja desinfiointi myös suojakäsineiden oikea käyttö”, hän kertoo.

Aseptisella työtapahygienialla tarkoitetaan, että siivous kohdistetaan oikein. Epidemian torjumisessa on tilojen kosketuskohtien eli ns. kriittisten pisteiden huolellisella puhdistamisella tärkeä merkitys. Näkyvän lian lisäksi siivouksessa poistetaan näkymättömiä mikrobeja.

”Epidemia-aikana otetaan käyttöön tehostettu puhdistaminen ja desinfiointi. Kiire ei anna lupaa ohittaa kosketuskohtia”, hän kertoo.

Epidemian torjumisessa siivousmenetelmä tulee Kyllisen mukaan valita niin, ettei menetelmä ole liian kuiva eikä liian kostea. Liian kuiva menetelmä ei poista orgaanista likaa eikä haitallisia mikrobeja.

”Liian kostea menetelmä puolestaan rikkoo nk. biofilmin. Lika ja puhdistusainejäämät jäävät mikrobien ravinnoksi.”

Myös siivousvälineiden ja -koneiden puhtauteen tulee kiinnittää runsaasti huomiota. Siivous tehdään puhtailla tekstiileillä ja puhtaalla käyttöliuoksella. Käytön jälkeen välineet ja koneet puhdistetaan huolellisesti. Myös niiden säilytyksessä tulee hygienia-asiat huomioida.

”Siivouskeskuksen puhdas ja likainen puoli on syytä pitää erillään”, Kyllinen huomautti. Hän korosti myös hygieniatestien merkitystä.än kor

”Hygieniatestit antavat faktaa tulosta puhtaudesta”, hän kertoo.

Jos epidemia kaikista ehkäisytoimenpiteistä huolimatta on kuitenkin päässyt syntymään, otetaan käyttöön tehostettu ylläpitosiivous. Se on tarpeen etenkin, jos epidemian aiheuttajana on suolistoinfektioita aiheuttava norovirus, enterorokkoa aiheuttava enterovirus tai kihomadot.

”Jos kyseessä ovat päätäit, normaali ylläpitosiivous yleispuhdistusaineilla riittää. Oikeaa työtapahygieniaa on kuitenkin syytä silloinkin noudattaa. Tekstiileille on syytä tehdä lämpö- tai kylmäkäsittely”, Kyllinen kertoo.

Tehostetussa ylläpitosiivouksessa ruokailutilat puhdistetaan ennen ruokailua, wc-tilat käytön jälkeen. Puhdistusaineet vaihdetaan desinfioiviin. Jokaiseen tilaan tuodaan omat siivoustekstiilit. Kertakäyttöiset siivouspyyhkeet ja suojakäsineet ovat hyvä valinta. Työjärjestys on aseptinen, ts. puhtaasta likaiseen etenevä.

Päiväkodeissa ja muissa pienten lasten tiloissa lelut tulisi epidemioiden aikana pestä joka päivä Jos pehmolelut eivät kestä pesua, ne otetaan epidemian ajaksi pois käytöstä.

Tiedepäiväkoti Sirussa käytetään puulelujen puhtaanapitämiseen yleispesuainetta. Epidemia-aikaan puhdistusaineet vaihdetaan vahvemmiksi.
Tiedepäiväkoti Sirussa käytetään puulelujen puhtaanapitämiseen yleispesuainetta. Epidemia-aikaan puhdistusaineet vaihdetaan vahvemmiksi.

Tilaa uutiskirje