Kiilto panostaa aurinkoenergiaan

Lempäälän uuden, suomalaisen NAPS Solar Systemsin toimittaman aurinkovoimalan kaikki paneelit ovat paikoillaan. Asennustyöt ovat viimeisiä nostotöitä vaille valmiit. (Kuva: Kiilto)

Kiillon Lempäälän tehtaan katoille on asennettu loppuvuoden 2019 aikana peräti 3060 aurinkopaneelia.
Kiillon tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori kertoo, että paneelit muodostavat yhdessä Suomen suurimman katoille asennetun aurinkovoimalan.
”Asennettavan laitteiston teho tulee olemaan noin 1 MWp. Sähköntuotanto on arviolta 800 000 kWh vuodessa. Tämä vastaa noin 15 % Lempäälän tehtaiden sähkön kulutuksesta.”
Juhannusvuori huomauttaa, että Kiilto haluaa Lupaus ympäristölle -toimintakulttuurinsa mukaisesti panostaa hiilineutraaliin sähköön.
”Kiilto on linjannut lupauksessaan, että yhtiö käyttää vuonna 2028 vain uusiutuvaa energiaa. Lempäälän uusi aurinkovoimala on merkittävä askel matkalla tähän tavoitteeseen.
”Kiilto on avannut tietä aurinkoenergialle aikaisemminkin. Lempäälän tehtaan vanha, vuonna 2008 rakennettu aurinkovoimala oli sekin valmistuessaan Suomen suurin.Reilussa kymmenessä vuodessa aurinkopaneelien tekniikka on kehittynyt niin paljon, että paneelit oli järkevää päivittää. Paneelien teho on nyt paljon parempi.”Juhannusvuori huomauttaa, että myös paneelien hinnat ovat pudonneet niin, että investoinnin takaisinmaksuaika on lyhentynyt.Yksi ero on myös se, että paneelien telinejärjestelmät ovat entistä kevyempiä ja kattoystävällisempiä. Se auttaa osaltaan siinä, että pystymme valjastamaan nyt lähes kaikki aurinkoiset katto-osat energiantuotantoon.”
Juhannusvuori kertoo, että ennen investointia Kiillolla pohdittiin myös sertifioidun ostosähkön hankkimista.
”Panostus omaan vihreään sähköntuotantoon tuntui kuitenkin järkevämmältä ratkaisulta.”Lempäälän vanhat paneelit eivät suinkaan joudu eläkkeelle. Kiertotalouden hengen mukaisesti suurin osa niistä siirretään Kiillon Vantaan varastolle, jonne syntyy uusi, teholtaan 46 kWp:n aurinkovoimala. Pieni osa paneeleista jää edelleen Lempäälään.

Lempäälän uuden, suomalaisen NAPS Solar Systemsin toimittaman aurinkovoimalan kaikki paneelit ovat paikoillaan. Asennustyöt ovat viimeisiä nostotöitä vaille valmiit. (Kuva: Kiilto)

 

 

Tilaa uutiskirje