Koronaviruksen rasvakuoren voi hajottaa saippualla ja saunalla

Koronaviruksen rasvakuoren voi hajottaa saippualla ja saunalla

Koronaviruksella on rasvakuori, jonka voi hyvällä saippuapesulla saada hajoamaan. Virus hajoaa myös esimerkiksi alkoholipohjaisissa liuoksissa. Huoneenlämpö vaikuttaisi olevan koronaviruksen kannalta sopiva sen säilymiseen, lämpötilan noustessa yli 30 asteeseen viruksen selviäminen vaikeutuu. Pakkasesta virus sen sijaan ei ole moksiskaan. Laboratorio-oloissa virukset säilyvät jopa 80 asteen pakkasessa vuosia.
Saunastakin voi siis olla hyötyä, sellaisissa lämpötiloissa nämä virukset eivät varmaan enää elä sanoo Jyväskylän yliopiston solu- ja molekyylibiologian dosentti Varpu Marjomäki.

Koronavirus leviää pinnoille koskettelun lisäksi pisaroiden mukana. Aivastuksen voima lähentelee myrskytuulta ja pisarat lentävät metrien päähän vieden virukset mukanaan. Virukselle ei näytä olevan väliä, mitä materiaalia pinta on, millä se voi säilyä hyvin. Metalli, lasi, puu, paperi tai keraminen pinta, kaikki käy.
Siksi aivastaminen ja yskiminen kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan on syytä opetella nyt, jos koskaan.

Ihmiseen tarttuvat koronavirukset on tunnettu vasta runsaat 50 vuotta. Ne ovat aiheuttaneet 2000-luvulla kolme merkittävää sairastumisaaltoa: SARS:in, MERS:in ja nyt ympäri maailmaa leviävän COVID-19:n.

– Tämä COVID-19 on oireiltaan aiempia heikompi ja kuolleisuus selvästi alhaisempi, mikä on tosi kiva, Marjomäki sanoo. Uusimpien tutkimustulosten mukaan nyt kiertävä koronavirus on kuitenkin aiempia äkäisemmin tarttuva.


Lue koko artikkeli

Tilaa uutiskirje