Koronavirusepidemia kiihtyy – tiukemmat rajoitukset myös Keski-Uudellemaalle

Koronavirusepidemia kiihtyy – tiukemmat rajoitukset myös Keski-Uudellemaalle

Uudenmaan alueen koronavirusepidemia on leviämisvaiheessa. Sosiaali- ja terveysministeriö on 24.11.20 antanut ohjeet koronasuositusten ja rajoitusten tiukentamisesta myös Keusoten (Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä) alueelle. Alue käsittää Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Tuusulan, Mäntsälän ja Pornaisten kunnat ja alueella asuu yhteensä lähes 200 000 ihmistä.
Keusoten alueella koronatartuntojen ilmaantuvuus on noussut jyrkästi noin kahdessa viikossa 28:nnesta 68:aan / 100 000 / 14 päivää. Kolmasosa tartunnoista ei ole jäljitettävissä, jonka vuoksi rajoituksia tulee kohdentaa laajasti eri tilanteisiin, joissa ihmiset kokoontuvat yhteen.
Suositusten ja rajoitusten jatkosta viestitään 16.12, ja aina tarvittaessa, kun tilanne muuttuu.
Yleinen maskisuositus jatkuu Keusoten alueella edelleen. Vahva maskin käytön suositus koskee kaikkia sisätiloja kodin ulkopuolella. Ruoka- ja kahvitauot työpaikoilla tulee toteuttaa porrastaen, jotta vältetään työntekijöiden altistumista ja kotikaranteeniin joutumista.
Keusote suosittaa, että yksityistilaisuuksia ei pidetä eikä niihin osallistuta 26.11.-18.12. Poikkeuksena suositukseen ovat muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää (enintään 10 henkilöä).    
Yleisötilaisuuksien rajoitusten muutoksista tiedotetaan erikseen, kun pian ilmestyvä Etelä-Suomen aluehallintoviraston uusi määräys on julkaistu.
Aikuisten joukkue-, ryhmä- ja kontaktilajiharrastustoiminnan keskeytys jatkuu edelleen toistaiseksi. Keskeytys tarkoittaa kaikkea ryhmässä tehtävää harrastustoimintaa sisä- ja ulkotiloissa. Harrastustoimintaa suositellaan mahdollisuuksien mukaan harjoittamaan etämuotoisena. Ainoastaan yli 20-vuotiaiden maajoukkuetason, SM-tason, ykkösdivisioonan tai kansainväliselle huipulle tähtäävän ammattimaisen harjoittelun kohdalla tehdään poikkeus.
Lasten ja nuorten harrastustoiminnan suosituksia valmistellaan ja niistä tiedotetaan erikseen.
Keusote suosittaa julkisen ja yksityisen opetuksen järjestäjille, että korkeakouluissa ja 2. asteen opetuksessa siirrytään kokonaisuudessaan etäopetukseen alkaen 30.11. ja joululomaan 2020 asti.
Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta. Etäopetuksen järjestelyt toteutetaan siten, että niiden negatiiviset vaikutukset opintojen etenemiselle voidaan minimoida. Välttämätöntä lähiopetusta tai siihen verrattavaa toimintaa ovat esimerkiksi osaamisen näyttö tai valintakoe. Välttämättömäksi katsotaan sellainen toiminta, joka ei ole lainkaan mahdollista etänä esimerkiksi siksi, että toiminta vaatii välineitä tai laitteita, joita opiskelija ei voi käyttää muualla kuin oppilaitoksen tiloissa. 
Keusote painottaa vahvasti ala- ja yläkoulujen sekä päiväkotien työnantajia edellyttämään kasvomaskin käyttöä henkilökunnalle 23.11. alkaen toistaiseksi. Tilanteissa, joissa työntekijällä on lääketieteellinen syy olla käyttämättä kasvomaskia, voidaan harkita visiirin käyttöä. Keusote painottaa vahvasti kasvomaskin käyttöä myös yläkoulun oppilaille 23.11. alkaen toistaiseksi. Kunta tarjoaa kasvomaskit oppilaille, ja ohjeistaa käytöstä erikseen. Keusote ja kunnat jakavat vähävaraisille maskeja.
Keusote painottaa vahvasti kasvomaskin käyttöä taksin kuljettajille ja matkustajille toistaiseksi. Suositus koskettaa myös koulukuljetuksia.
Keusote painottaa, että etätyötä tulee suosia aina kun mahdollista.
Keusote painottaa vahvasti kuntia ja toiminnanharjoittajia harkitsemaan hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien julkisten tilojen käytön keskeyttämistä tilapäisesti kokonaan 26.11.-18.12. Lisäksi lähiliikuntapaikat, kuten tekonurmet ja tekojäät suositellaan suljettavaksi.
Julkisilla tiloilla tarkoitetaan yleisölle avoimia tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin asiakas-, osallistuja- ja odotustiloja, joissa tartuntariskiä lisääviä lähikontakteja tai muita tartunnan mahdollistavia kontakteja merkittävästi syntyy tai niitä on tilojen käyttöön liittyvin rakenteellisin sekä toiminnallisin ratkaisuin hankala välttää.
Keusote suosittelee väestölle tällaisten tilojen muusta kuin välttämättömästä käytöstä pidättymistä.
Erityisesti tällaisina tiloina voidaan pitää seuraavia tiloja:
1) kuntosalit ja ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen, joukkueurheiluun sekä muuhun vastaavaan liikuntaan tai urheiluun käytettävät tilat, vastaavaan ryhmätoimintaan käytettävät tilat sisällä ja ulkona.
2) kirjastot, museot, uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat ja yleiset saunat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat;
3) huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhat;
4) sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat;
5) kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.  

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tiloissa rajoitetaan odotustilojen käyttöä 26.11. alkaaen toistaiseksi. Sote-palveluissa suositellaan ensisijaisesti etäpalvelujen käyttöä. Niissä tapauksissa, joissa läsnäkäynti on välttämätön, suositellaan paikalle tuloa vain ennakkoyhteydenoton jälkeen, ja juuri ennen sovittua aikaa, sekä seuraamaan ohjeistuksia paikan päällä.     

Tilaa uutiskirje