Puhtausala-lehtiOsaaminen

Taitajakärpäsen puraisema

Savon ammattiopiston opinto- ja tutkintovastaava Piia Nissinen on toiminut Taitaja-kilpailuun osallistuvien opiskelijoiden huoltajana ja valmentajana jo vuodesta 2011 lähtien.
Taitajakärpäsen puraisema
Teksti ja kuvat Sanna Tapola

23.10.2023

Savon ammattiopisto eli Sakky oli puhdistuspalvelualan Taitaja-kilpailussa 2023 vahvasti esillä. Voittaja Naruemon Hakkaraisen lisäksi myös kolmanneksi sijoittunut Melaine N’guessan Epse Silvast opiskelee Sakkyssä.

Kilpailuosaamisen ja -innon Sakky ammentaa Nissisen mukaan henkilöstön halusta kehittää ja viedä alaa eteenpäin.
– Meillä on täällä Sakkyssä mahtava asenne. Kannustamme ja autamme toinen toistamme, ja suhtaudumme positiivisesti kaikkeen uuteen. Sieltä se varmaan lähtee, Piia Nissinen pohtii.

Myös opettamisen laatuun panostetaan.
– Meillä on kaksi ammattiohjaajaa, jotka voivat ohjaavat opiskelijoita henkilökohtaisesti Savilahden koulusiivousalueella. Haluamme varmistaa, että ammatillinen ydinosaaminen ylläpitosiivouksessa on varmasti kaikilla hallussa.

Taitaja-kilpailu nähdään Sakkyssä osana opetusta ja Nissinen kertoo, että kaikille opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus osallistua semifinaaleihin.

Taitaja-kilpailun päättäjäistilaisuus täytti Tapiolan urheiluhallin Espoossa keväällä 2023. 

Kilpailu kasvattaa myös opettajaa

Nissinen on toiminut Taitaja-kilpailuun osallistuvien opiskelijoiden huoltajana ja valmentajana jo vuodesta 2011 lähtien.

– Kun taitajakärpänen puree, se vie mennessään. Parasta on nähdä opiskelijoiden kasvu kilpailun aikana ja samalla olen kasvanut opettajana itsekin. Kilpailu konkretisoi sen, että asioita on toisinaan myös kyseenalaistettavana. Mietin usein yhdessä opiskelijoiden kanssa, miten se tehtävä nyt sitten kannattaa tehdä. Näen, että se kehittää myös minua opettajana valtavasti.

Taitaja-tapahtuma on opettajalle myös tärkeä verkostoitumispaikka.
– Vuoropuhelu muiden oppilaitosten opettajien kanssa on tärkeää, sille ei ole normaalissa arjessa aikaa. Sekin on yksi syy, miksi olen aina innokkaasti tapahtumassa mukana.

Nissisen mukaan opettajan on tärkeintä säilyttää positiivisuus ja huumori mukana tapahtumassa.
– Ajattelen, että olen tapahtumassa opiskelijaa varten. Opiskelija luo itselleen tavoitteen ja minun tehtäväni on tukea häntä siinä. Jos hän haluaa käydä tehtäviä läpi vielä edellisenä iltana, sitten niitä kerrataan yhdessä vaikka kuinka myöhään.

Puhdistuspalvelualan finalistit ja valmentajat odottamassa palkintojen jakoa kilpailualueella. 

Muistoja, ammattiylpeyttä ja mahdollisuus ylittää itsensä

Taitajaan osallistuminen kasvattaa Nissisen mielestä erityisesti opiskelijan, ja miksei myös opettajan ammattiylpeyttä.
– Sakky osallistuu kisaan aina joukkueena, yhtenä taitajaperheenä. Tapahtuma antaa upeita muistoja, mutta antaa opiskelijoille myös mahdollisuuksia ylittää itsensä ja usein ammattiylpeyskin kasvaa kohisten.

Viimeiset vuodet Nissinen on ollut huoltajana maahanmuuttajille.
– He ovat valtavan rohkeita! Minäkin jännitin aluksi, miten he pärjäävät kilpailussa suomen kielellä, mutta ei se ollut mikään este. Itse asiassa voi olla, että he joutuvat paneutumaan tehtäviin juuri kielen vuoksi paremmin.

Nissinen näkee puhtauspalvelualan tulevaisuudessakin hyvänä uramahdollisuutena.
– Haasteita tietysti on saada ammattitaitoista työvoimaa kentälle. Se vaatii jatkossa yhteistyötä ja vuoropuhelua koko alalta. Uskon, toivon ja luotan, että työnantajat arvostavat tulevaisuudessa ammattitaitoa ja panostavat laatuun.

---------------------

Haluatko lukea lisää?

Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehdessä 3/2023. Pääset lukemaan lisää mielenkiintoisia artikkeleita tilaamalla Puhtausala-lehden kotiisi tai työpaikalle näin: 

  1. Liity Puhtausala ry:n jäseneksi
  2. Tilaa lehti ilman jäsenyyttä. 
  3. Osta digitaalinen näköislehti verkkokaupastamme.​​​​
Puhtausala ry