Vaikuttavuus

"Itse on henkseleitä paukuteltava"

"Itse on henkseleitä paukuteltava"

01.12.2019

Karoliina Jarenko Filosofian Akatemiasta kertoi, että ihmisen hyväksi kokema työ tyydyttää tiettyjä inhimillisiä perustarpeita. Puhtausala täyttää nämä tarpeet yleensä hyvin. Kuva: Siru Väisänen

”Itse on henkseleitä paukuteltava”

Miten puhtausalan eri ammatit saataisiin kiinnostamaan opiskelijoita enemmän? Kysymystä on alalla pohdittu vuosikymmeniä, mutta se on edelleen ajankohtainen. Filosofian Akatemian sisältöjohtaja, VTM Karoliina Jarenko herätteli Hämeenlinnassa alan ihmisiä näkemään ensin itse oman työnsä vetovoimatekijät.

”Onhan se sääli, ettei puhtausalaa pidetä yhteiskunnassamme kovin vetovoimaisena alalla. Mutta meitä ei hyödytä, jos vain voivottelemme sitä, ettei yhteiskunta meitä arvosta. Arvostuksen nousun on lähdettävä omalta alalta. Meidän tulee siis itse paukutella henkseleitämme”, Karoliina Jarenko totesi.

Jarenko puhui 22.10. Ammattiopisto Tavastialla Hämeenlinnassa pidetyssä Puhtausala kiinnostavaksi eli Puhki-hankkeen tilaisuudessa, Tilaisuus oli yksi Puhki-hankkeen tänä syksynä järjestämistä Työvoiman tarve -luentosarjan luennoista.

Jarengon mukaan alan vetovoimaisuuteen opiskelijoiden joukossa vaikuttaa mielikuva työn mielekkyydestä. Jarenko sanoo kuitenkin, että ei ole olemassa mitään työtä, joka itsessään olisi tai ei olisi ´mielekästä´.  

”Alan vetovoimaisuuteen tulee myös yhteiskunnan puolelta joitakin vaikutteita, esimerkiksi alan palkkaukseen liittyen, mutta pääsääntöisesti on kyse ihmisen omasta sisäisestä motivaatiosta: ihminen haluaa tehdä työkseen itselleen mielekkääksi kokemiaan asioita”, hän kertoi.

Motivoivana tekijänä työlle voi olla vaikkapa tekijän kokema ns. sisäinen palkkio.

”Ihmiset haluavat usein nähdä työnsä jäljen. Puhtausalalla työn jälki näkyy hyvin. Jos haluat saada vaikka jonkun toimiston siistiksi, sinua motivoi työhön tämä päämäärä ja tyydyttää, kun saat toimiston siistiksi.”

Työn mielekkyyteen vaikuttavat tekijät voidaan Jarengon mukaan lajitella kolmeen osaan: työn vapauteen, virtaukseen ja vastuuseen. Mielekkään työn reseptissä on aineksia niistä kaikista. Ihminen kokee tyydytystä työstään, jos hänen työn vapauteen ja merkityksellisyyteen liittyvät tarpeensa tulevat työssä tyydytetyiksi.

”Ihminen kokee työnsä mielekkääksi, kun hän voi tehdä sitä mistä tykkää, minkä hän näkee merkitykselliseksi ja minkä kokee hyödyntävän muita”, hän kertoi.

Puhtausala ry