Puhtauden helmetPuhtausala-lehti

Uratarina: Jukka Tapolan vauhdikkaat vuosikymmenet puhtausalalla

Puhtausala on mahdollistanut CC-tukun toimitusjohtajalle mielenkiintoisen ja vaiherikkaan urapolun.
Uratarina: Jukka Tapolan vauhdikkaat vuosikymmenet puhtausalalla
Teksti Hanna Ojamo Kuvat Hanna Ojamo ja Jukka Tapola

27.06.2022

Jukka Tapola, CC-tukku Oy:n toimitusjohtaja tulee vastaanottamaan minut suu hymyyn kääntyneenä. Kohteliaasti ja iloisesti hän toivottaa minut tervetulleeksi työpaikalleen. Olen innoissani haastattelusta ja on hienoa, että saan juttusarjan ensimmäiseksi haastateltavakseni Jukan, pitkän linjan ammattilaisen tavarantoimittajapuolelta. Tapolalla tuli viime keväänä 25-vuotta täyteen CC-tukun palveluksessa. On ikään kuin juhlavuosi. Tapola on työskennellyt puhtausalalla pitkään ja saanut seurata aitiopaikalta alamme kehitystä ja suomalaisen siivouksen mullistaneita virstanpylväitä.

Tapolasta huokuu herrasmiesmäinen charmikkuus, sellainen, jota näkee oikeastaan vain tv:stä. Tapola on miellyttävä ja helposti lähestyttävä, hänen kanssaan on aina ilo jutella. Keskustelun edetessä hän kertoo lapsuudestaan ja asuinvuosistaan Englannissa. Suomalais-englantilaista charmia siis, hymyilen ajatuksissani.

Ei se aina ollut itsestään selvää, että siirtyisin puhtausalalle.

Perheen muuttaessa Englantiin, Jukka oli yksitoistavuotias. Jukan isä, Anssi Tapola työskenteli Henkelillä, kun sai työkomennuksen Englantiin. Perhe muutti pian Anssi-isän perässä. Isä kävi töissä Lontoon lähellä, äiti oli kotiäitinä ja huolehti perheestä. Tapola kävi peruskoulun loppuun Englannissa ja opiskeli siellä myös myöhemmin yliopisto-opinnot. Hän valmistui Oxford Brooksin yliopistosta vuonna 1992, pääaineinaan taloustiede ja automaattinen tietojenkäsittely. Englannissa Tapola asui yhteensä kaksitoista vuotta. Suomeen paluun jälkeen Jukka oli hetken aikaa myyntiedustajana Bonamerillä. Muistona Bonamerin ajoilta, tukun tiloissa, toimiston portaiden alla on edelleen toimiva flipperi. Välillä flipperiä pelatessa voi muistella aikaa, jolloin oma myytävä tuote oli pelikone siivouskoneen sijaan. Viimeisen päälle teknologiaa molemmat.

Puhtausalalle Jukka siirtyi osittain jo vuonna 1989, kun Tapolan sisarukset Tommi, Jukka ja Paula ostivat yhdessä vuoden toimineen CC-tukku Oy:n. Tommi toimi tukun toimitusjohtajana vuoteen 2019. 

– Ei se aina ollut itsestään selvää, että siirtyisin puhtausalalle, eihän se varsinaisesti nuorenmiehen unelma-ala ollut, Tapola toteaa. 

Reilu esihenkilö

Alan monipuolisuus kuitenkin vei mukanaan ja ajatus Tommin kanssa työskentelystä tuntui mukavalta ja luontevalta ratkaisulta. Veljen kanssa he olivat olleet läheisiä jo lapsena. Englannissa asumisen aikana heistä tuli keskenään vielä tiiviimpi kaksikko. Jukka aloitti työt tukussa tuotepäällikkönä vuonna 1997, käytännössä hänen työnsä oli paljolti myyntiedustajan työtä. Työtä tehtiin kentällä ja tavattiin asiakkaita. Noiden myyntiedustajavuosien aikana hän ehti tavata melkoisesti asiakkaita ja luoda monipuolista verkostoa alan sisällä. Vuonna 2006 Jukka siirtyi myyntijohtajan tehtävään ja vuonna 2019 hänet kutsuttiin toimitusjohtajaksi, Tommin siirtyessä enemmän taustavaikuttajaksi. 

Työntekijöiden keskuudessa Jukka Tapola on pidetty työkaveri ja esimies. Työntekijät kuvailevat Tapolaa reiluksi esimieheksi, joka luottaa työntekijöihinsä. 

Panostus opintoihini oli kova juttu myös vaimolta.

– Työtä saa tehdä itsenäisesti ja työpaikka tuntuu kuin toiselta kodilta, kertoo logistiikkavastaava Tomi Siranko

CC-tukussa työntekijät ovat viihtyneet useita vuosia, se kertoo, että työntekijöitä arvostetaan ja johtamiskulttuuri on kunnossa. CC-tukussa työtä tehdään yhdessä, tiiminä, aina asiakkaiden yksilölliset tarpeet huomioiden. CC-tukun keskeisin periaate onkin auttaa asiakasta menestymään ja onnistumaan arjessaan.

Myyntijohtajaksi siirtymisen jälkeen vuonna 2007 Tapola aloitti MBA-opinnot Hankenilla. Opintojen tavoitteena oli nähdä, kuinka suuret organisaatiot toimivat. Tapola suoritti opinnot kahdessa vuodessa ja valmistui vuonna 2008. Tapola kertoo, että nuo vuodet opintojen parissa olivat haastavaa aikaa. 

– Lapset olivat tuolloin vielä pieniä ja opinnot oli pakko aikatauluttaa iltaan, jolloin lapset jo nukkuivat. Noina vuosina opintojen aikana, panostus opintoihini oli kova juttu myös vaimolta.

Tapolaa on aina kiinnostanut liiketoiminnan kehittäminen. Englannissa asuessaan hän pääsi isän mukaan puhtausalan erilaisiin tapahtumiin, joissa hän toimi tulkkina ja myöhemmin joko tapahtumavastaavana tai autokuskina. Tapola kertookin, että Anssi-isä oli juuri se, joka sai hänet kiinnostumaan puhtausalasta ja sen suomista mahdollisuuksista. Hän tutustui isän työpaikan tapahtumissa puhtausalan koviin kansainvälisiin vaikuttajiin ja pääsi jo varhain seuraamaan puhtausalan yritystoiminnan rakentumista ja kehittymistä. Tapola on työskennellyt puhtausalalla pitkään ja saanut seurata aitiopaikalta alamme kehitystä ja suomalaisen siivouksen mullistaneita virstanpylväitä. 

Puhtausalan vauhtivuodet ja vedetön siivous

1980-luvulla puhtausalalla alkoi kehityksen aikakausi. Swep, josta tuli myöhemmin Vileda Professional, oli tuolloin jo kehittänyt toimivan taskumoppimenetelmän, joka on kehittynyt aina tähän päivään asti. Suomalaisella taskumoppimenetelmällä oli kysyntää myös muualla Euroopassa. 1990-luvun lopulla, kun Jukka aloitti työt CC-tukussa, puhtausalan kova draivi jatkui. Viledan Heikki Pihlström ja Harri Piiparinen olivat tuoneet mikrokuidun suomalaiseen ammattisiivoukseen. 

– Tuohon aikaan tehtiin kovasti töitä, jotta saatiin puhtausalan ammattilaiset ymmärtämään mikrokuidun hyödyt ja edut. Mikrokuitupyyhkeet sekä mopit yleistyivät nopeasti. Suomessa oikeasti jo tuohon aikaan osattiin ja haluttiin pyyhkiä kovat pinnat paremmin, kuin muualla maailmassa. Elettiin toiminnallisesti puhtausalan vauhtivuosia.

Samaan aikaan, kun mikrokuitu yleistyi, myös siivouskoneet yleistyivät ylläpitosiivouksessa. Myöskin puristinlaitteet ja väljä vesi jäivät pois siivoojan arjesta. Menetelmät kehittyivät hurjaa vauhtia, kun alettiin puhua vedettömästä siivouksesta ja esivalmistelusta.

Suomalainen osaaminen ja käyttämämme siivouskonseptit ovat maailman edistyksellisempiä.

– Siivousteknologia on kehittynyt jatkuvasti vuosien saatossa. Suomalainen osaaminen sekä tänä päivänä käyttämämme siivouskonseptit ovat maailman edistyksellisempiä. Hieman harmittaa, että suurin osa teknologian suomista hyödyistä kohdistuu työn tilaajille. Alana meidän pitäisi saada isompi osa työn tuottavuudesta, jolla voisimme taata jatkuvan kehityksen, ergonomian, tuottavuuden ja paremman puhtaustason. 

Esimerkiksi Tapola ottaa tekstiililattioiden hoidon. 

– Tekstiililattioiden hoito on ollut meillä Suomessa häpeän pilkku jo vuosia. Sen sijaan, että ajatetaan mattoja pestäväksi muualle tai pilataan tekstiililattiat tai matot väärillä pesu- tai siivousmenetelmillä, saataisiin mattojen käyttöikää pidennettyä säännöllisellä tyhjäksi imuroinnilla sekä oikeilla pesu- ja hoitomenetelmillä. Mattojen imurointi voi olla todella tehotonta ja raskasta väärillä menetelmillä puhdistettaessa. Käytettäessä tarkoitukseen sopivia mattoimureita, ja matonpesukoneita työn luonne muuttuu, raskaasta kevyemmäksi, tehokkaammaksi ja toimivammaksi. Oikein hoidetut matot myös sitovat tehokkaasti pölyä huoneilmasta ja parantavat sitä kautta huoneilman laatua. Tekstiililattia onkin oiva vaihtoehto, tiloihin, joissa huoneilman tulee olla mahdollisimman puhdasta, Tapola sanoo. 

Puhdasvesiratkaisut pandemian jaloissa

Englannissa vietettyjen vuosien aikana Jukka sanoo oppineensa, että on mahdollista tehdä asioita monilla eri tavoilla ja vaikka tavoitteet ovat samoja, niin painopisteet ovat kuitenkin monesti erilaisia. Jukan intohimona on ollut tekstiililattioiden hoidon kehittäminen suomalaisessa siivouksessa. 

– Tekstiililattioiden taas yleistyessä, on niiden pintojen puhdistukseen panostettava myös samoin, kuin olemme panostaneet kovien pintojen pyyhintään. 

Robotiikka ja sen tuomat edut siivoukseen ovat myös lähellä Jukan sydäntä. Jukka uskoo, että siivouskoneet ja robotiikka tulevat yleistymään entisestään lähivuosina. Siivoojilta odotetaan tulevaisuudessa yhä enemmän teknistä osaamista ja englannin kielen taitoa. 

– Robotiikka ei tule korvaamaan ihmisen tekemää siivoustyötä, mutta se avaa paremmin aikaikkunoita keskittää siivoojan aikaa sellaisten pintojen puhdistukseen, johon lisäresurssi ja huomio ovat tulevaisuudessa tarpeen. Harmillisesti puhdasvesiratkaisut ovat jääneet pandemian jalkoihin, mutta vilpittömästi toivon, että tilaajille tulee pian mahdollisuudet tutustua niiden suomiin hyötyihin ja etuihin ja ne alkaisivat yleistyä nopeammin, Tapola toteaa.

Puhtausala on mielenkiintoinen ja jatkuvasti kehittyvä ala. Pitkät asiakassuhteet ja yhteistyö puhtausalan eri toimijoiden välillä on aina ollut inspiroivaa. 

Pitkät asiakassuhteet ja yhteistyö puhtausalan eri toimijoiden välillä on aina ollut inspiroivaa. 

– Puhtausalaa ei kovinkaan usein kiitetä julkisesti, vaikka kaikki nauttivat sen palveluista. On ollut mahtavaa huomata, kuinka ala itsessään kehittyy koko ajan, niin tuotteiden kuin palvelukonseptien ja arvostuksen osalta.  Alamme yhteinen päämäärä on tuottaa puhtaita, terveellisiä ja toimivia tiloja, kehittämällä ja räätälöimällä asiakkaille toimivat palvelukonseptit. Konseptien kehityksen kautta voidaan keventää myös jokaisen siivoojan työtä, Tapola kertoo. 

Puhtausala on mahdollistanut Tapolalle mielenkiintoisen ja vaiherikkaan urapolun. Tapolan kaltaiset konkarit avaavat myös ovia nuoremmille sukupolville ja antavat mahdollisuuden loistaa ja kehittyä omissa rooleissaan puhtausalalla. 

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Puhtausala-lehdessä 2/22. 

Puhtausala ry